Wykonanie
Moją wyprawę „po korzenie” można zaliczyć do udanych. Czułam się niczym Krzysztof Kolumb czy
Marko Polo myszkując po niekończących się straganach z
przyprawami :-) Oj było w czym wybierać … Co prawda
przyprawy i
zioła były już konfekcjonowane … ale cóż, za to wybór był przebogaty. Najbardziej lubię kupować
zioła i
przyprawy z płóciennych worków, pachnące, ogrzane słońcem – na miarki lub na wagę. Tym razem kupowałam gotowe paczuszki u bardzo sympatycznego i dobrze zorientowanego Pana. Może i dobrze bo na dworze wilgoć, a słońca wciąż jak na lekarstwo, a moje
ziółka i
przyprawy dobrze zapakowane nie
tracą swego aromatu i właściwości.Trochę poszalałam, ale musiałam uzupełnić już swoją „czarodziejską szkatułkę” o:
Pieprz czerwony:Odkryty pierwotnie w Ameryce Południowej – obecnie uprawiany na licznych plantacjach Madagaskaru, Australii i Meksyku. W smaku o wiele łagodniejszy od
pieprzu czarnego. Podobnie jak
pieprz zielony „ma w sobie” posmak świeżości i lekkości. Używam go do marynat, sałatek,
mięs, zup – w całości jak i mielonego na świeżo. Doskonały do dekoracji potraw
Pieprz zielony:Ten rodzaj
pieprzu stosowany jest powszechnie w kuchni francuskiej ale nie tylko … Dodaję go do zup,
sosów,
mięs.
Rozmaryn:Jedno z ulubionych
ziół w mojej kuchni. Doniczka tego ziela zawsze stoi na moim parapecie kuchennym. Ma wyrazisty ostry smak przypominający sosnowe igliwie, lekko słodkawy. Dodaję zielone gałązki
rozmarynu do
mięs (
wieprzowina,
jagnięcina,
drób,
wołowina,
dziczyzna) oraz suszony
rozmaryn gdy nie mam akurat „żywego” do
szpinaku,
sera,
jajek oraz wszelkiego rodzaju marynat
mięsnych bez których nie wyobrażam sobie obecności
rozmarynu. Odrobinę
rozmarynu dodaję również do rosołu.
Lubczyk:Jak ludowe podania głoszą …
lubczyk to
zioło miłości. Hmm … czy tak jest – nie wiem, ale odkąd zaczęłam dodawać do mojego rosołu zielone gałązki
lubczyku (w ilości słusznej) pan K. zakochał się w moim rosole ;-) Suszony
lubczyk z braku świeżego dodaję do rosołu oraz do
sosu pomidorowego. Podobno dodaje się go do
serów,
ziemniaków czy tłuczonych
ziemniaków ale jeszcze nie próbowałam.
Papryka wędzona:
Papryka ta bardzo popularna jest w Hiszpanii i stamtąd trafiła prosto do mojej szkatułki :-) Doskonała do potraw z grila – tych
mięsnych jak i warzywnych. Doskonała jako jeden ze składników do wszelkich marynat
mięsnych , często używam jej zamiast
pieprzu podczas przyrządzania
wędlin,
sosów, zup.
Kurkuma:
Kurkuma to „złoto” w mojej kuchni. Używam jej bardzo dużo i chętnie. Może kiedyś napiszę artykuł poświęcony
kurkumie – kto wie?
Kurkuma jest starożytną
przyprawą pochodzącą z Azji Południowo-Wschodniej, używaną jako barwnik i
przyprawa. Uprawiana jest głównie w Bengalu, Chinach, Tajwanie, na Sri Lance, Jawie, w Peru, Australii i zachodnich Indiach.
Kurkuma to nie tylko podstawowy składnik
curry. Ja
kurkumą przyprawiam śmiało i z powodzeniem
mięsa, sosy, zupy, ciasta,
sery, potrawy warzywne, dodaję do marynat,
przetworów i leczniczo zajadam połączoną z
pieprzem czarnym (w odpowiednich proporcjach).
Cubryca zielona:Cubrica to
przyprawa wywodząca się z kuchni bułgarskiej. Jej podstawowym składnikiem jest cząber.Stosujemy do sałatek,
jajek, jajecznicy
twarogu,
fasolki, rosołu, ryb,
śledzi, kanapek ,
masła ziołowego,do pierogów.Skład: cząber,
koperek,
pietruszka,
lubczyk,
czosnek,
kozieradka,
sól,
cukier,
cebulka zielona,
por,
papryka zielonaCubryca czerwona:Cubrica to
przyprawa wywodząca się z kuchni bułgarskiej. Jej podstawowym składnikiem jest cząber.Doskonała mieszanka do każdego
pieczonego mięsa ,
kurczaka ,
schabowego,
karkówka,
kurczak,
żeberkaSklad : cząber,
kozieradka,
czosnek,
chili,
papryka słodka,
papryka ostra sól, czasem
suszone pomidory,
bazylia,
tymianekZ tymi składnikami Cubricy bywa naprawdę różnie i chyba panuje duża dowolność komponowania tej
przyprawy na naszym rynku bo kupując Cubricę na różnych bazarkach, targach nie spotkałam się jeszcze aby Cubrica miała taki sam skład. Chyba
pora się wybrać do Bułgarii na zwiady … jaki skład powinna
mieć oryginalna bułgarska Cubrica.
Cząber:Wysoko aromatyczne
zioło o
ostrym smaku. Ma swoje zastosowanie jako
przyprawa do zapiekanek,
jajek, jajecznicy, dań z
fasoli i
soczewicy oraz do gulaszu i
mięsa drobiowego.
Czarnuszka:To
przyprawa o lekko gorzkim, pikantnym smaku. Przed zastosowaniem najlepiej uprażyć na patelni lub roztłuc w moździerzu. U mnie dodatek do
chleba.
Czarnuszka ma bogate zastosowanie w lecznictwie … bardzo bogate ;-)
Uwielbiam swoje wyprawy ... po
przyprawy ... witaminy ... życie :-)