Wykonanie
Pyszna propozycja obiadowa- krucha
tarta na cieście z
mąki gryczanej na bazie
oleju z dość
ostrym farszem
dyniowym z dodatkiem
boczku (oczywiście jeśli wolicie łagodniejsze smaki, możecie doprawić ją nieco delikatniej). Fajna i szybka propozycja na posiłek dla całej rodziny. W wersji wegetariańskiej proponuję
boczek zastąpić
serem feta.
Tarta zachwyca nie tylko bogactwem smaków oraz struktur (chrupiące
pestki dyni idealnie współgrają z kremowym farszem), ale również intensywnym, pogodnym kolorem, którego może nam ostatnio nieco brakować. Polecam!Składniki:Na ciasto:· 0,5 szklanki
mąki pełnoziarnistej orkiszowej· 1,5 szklanki
mąki gryczanej· 1
żółtko· 1
jajko· 1 łyżka kwaśnej
śmietany 18%· 0,5 szklanki
oleju aromatyzowanego- ja użyłam
miksu olejów spod marynowania grillowanej
papryki, grillowanej
cukinii i
papryczki pepperoni (dodatek tego ostatniego
oleju zaostrzył ciasto)· 1/2 łyżeczki
soli· 1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaZ podanych składników zagniatamy ciasto-
mąki wymieszane z
solą i
proszkiem do pieczenia łączymy z
żółtkiem,
jajkiem i
śmietaną, dodajemy
olej i szybko wyrabiamy ciasto. Możemy też wszystkie składniki włożyć do misy malaksera z dobrym ostrzem i pulsacyjnie wyrobić w nim ciasto- ten sposób naprawdę się sprawdza. Ciasto odstawiamy na godzinę do lodówki. Można też ciasto przygotować dzień wcześniej i na całą noc zostawić w lodówce. Schłodzone ciasto przekładamy do wysmarowanej
masłem i oprószonej
mąką formy na tartę. Nakłuwamy spód widelcem. Pieczemy ok. 20 minut, termoobieg 180 stopni.Farsz:· 450 g mrożonej dyni· 250 g wędzonego parzonego
boczku·
sól·
pieprz·
gałka muszkatołowa· łyżka kwaśnej gęstej
śmietany 18%· 2 łyżki gęstego
sera mielonego
śmietankowego· 2 ząbki
czosnku· 1 papryczka fiferoni z zalewy octowej pozbawiona pesteczekNa patelni na odrobinie tłuszczu podsmażamy pokrojony w kostkę
boczek. Przekładamy na talerz. Na pozostałym na patelni tłuszczu podsmażamy drobno posiekany
czosnek. Pod koniec dodajemy posiekaną papryczkę. Dodajemy rozmrożoną
dynię i smażymy do momentu aż będzie al dente. Zdejmujemy z ognia.
Śmietanę łączymy z
serkiem. Do dyni dodajemy
boczek oraz mieszankę
śmietany z
serkiem. Doprawiamy
solą,
pieprzem i
gałką muszkatołową.Na spód:· łyżka
masła orzechowego· łyżka
sera trzykrotnie mielonego·
sól·
pieprzPodpieczony spód smarujemy pastą (dokładnie ucieramy
masło orzechowe oraz
ser, doprawiamy
solą i
pieprzem). Wykładamy
dyniowy farsz.Na wierzch· garść
parmezanu· garść
pistacji· duża garść pestek dyni· świeża
kolendraPistacje blendujemy z
parmezanem. Mieszanką posypujemy
dynię. Dodajemy
pestki dyni. Tartę wstawiamy do piekarnika i zapiekamy ok. 20-25 minut, temp. 180 stopni, termoobieg. Posypujemy świeżą
kolendrą. Podajemy z
pomidorkami koktajlowymi skropionymi
oliwą z oliwek oraz
sosem jogurtowym z dodatkiem
fety.Sos:· 2 łyżki gęstego
jogurtu naturalnego· łyżka
sera feta· ząbek
czosnku·
pieprzJogurt łączymy z
fetą, dodajemy przeciśnięty
czosnek oraz
pieprz do smaku. Dokładnie mieszamy.Smacznego!