ßßß Cookit - przepis na Gryczana tarta dyniowa z boczkiem i pestkami dyni

Gryczana tarta dyniowa z boczkiem i pestkami dyni

nazwa

Wykonanie

Pyszna propozycja obiadowa- krucha tarta na cieście z mąki gryczanej na bazie oleju z dość ostrym farszem dyniowym z dodatkiem boczku (oczywiście jeśli wolicie łagodniejsze smaki, możecie doprawić ją nieco delikatniej). Fajna i szybka propozycja na posiłek dla całej rodziny. W wersji wegetariańskiej proponuję boczek zastąpić serem feta. Tarta zachwyca nie tylko bogactwem smaków oraz struktur (chrupiące pestki dyni idealnie współgrają z kremowym farszem), ale również intensywnym, pogodnym kolorem, którego może nam ostatnio nieco brakować. Polecam!
Składniki:
Na ciasto:
· 0,5 szklanki mąki pełnoziarnistej orkiszowej
· 1,5 szklanki mąki gryczanej
· 1 żółtko
· 1 jajko
· 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
· 0,5 szklanki oleju aromatyzowanego- ja użyłam miksu olejów spod marynowania grillowanej papryki, grillowanej cukinii i papryczki pepperoni (dodatek tego ostatniego oleju zaostrzył ciasto)
· 1/2 łyżeczki soli
· 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Z podanych składników zagniatamy ciasto- mąki wymieszane z solą i proszkiem do pieczenia łączymy z żółtkiem, jajkiem i śmietaną, dodajemy olej i szybko wyrabiamy ciasto. Możemy też wszystkie składniki włożyć do misy malaksera z dobrym ostrzem i pulsacyjnie wyrobić w nim ciasto- ten sposób naprawdę się sprawdza. Ciasto odstawiamy na godzinę do lodówki. Można też ciasto przygotować dzień wcześniej i na całą noc zostawić w lodówce. Schłodzone ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką formy na tartę. Nakłuwamy spód widelcem. Pieczemy ok. 20 minut, termoobieg 180 stopni.
Farsz:
· 450 g mrożonej dyni
· 250 g wędzonego parzonego boczku
· sól
· pieprz
· gałka muszkatołowa
· łyżka kwaśnej gęstej śmietany 18%
· 2 łyżki gęstego sera mielonego śmietankowego
· 2 ząbki czosnku
· 1 papryczka fiferoni z zalewy octowej pozbawiona pesteczek
Na patelni na odrobinie tłuszczu podsmażamy pokrojony w kostkę boczek. Przekładamy na talerz. Na pozostałym na patelni tłuszczu podsmażamy drobno posiekany czosnek. Pod koniec dodajemy posiekaną papryczkę. Dodajemy rozmrożoną dynię i smażymy do momentu aż będzie al dente. Zdejmujemy z ognia. Śmietanę łączymy z serkiem. Do dyni dodajemy boczek oraz mieszankę śmietany z serkiem. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Na spód:
· łyżka masła orzechowego
· łyżka sera trzykrotnie mielonego
· sól
· pieprz
Podpieczony spód smarujemy pastą (dokładnie ucieramy masło orzechowe oraz ser, doprawiamy solą i pieprzem). Wykładamy dyniowy farsz.
Na wierzch
· garść parmezanu
· garść pistacji
· duża garść pestek dyni
· świeża kolendra
Pistacje blendujemy z parmezanem. Mieszanką posypujemy dynię. Dodajemy pestki dyni. Tartę wstawiamy do piekarnika i zapiekamy ok. 20-25 minut, temp. 180 stopni, termoobieg. Posypujemy świeżą kolendrą. Podajemy z pomidorkami koktajlowymi skropionymi oliwą z oliwek oraz sosem jogurtowym z dodatkiem fety.
Sos:
· 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
· łyżka sera feta
· ząbek czosnku
· pieprz
Jogurt łączymy z fetą, dodajemy przeciśnięty czosnek oraz pieprz do smaku. Dokładnie mieszamy.
Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2014/03/gryczana-tarta-dyniowa-z-boczkiem-i.html