ßßß Cookit - przepis na Tarta szpinakowo-grzybowa z migdałami

Tarta szpinakowo-grzybowa z migdałami

nazwa

Wykonanie

Pyszne połączenie grzybów, szpinaku i migdałów. Na zdrowym pełnoziarnistym kruchym spodzie z dodatkiem orzechów. Naprawdę apetyczna propozycja obiadowa:) .
Składniki na ciasto:
· 150 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej
· 100 g zmielonych migdałów
· 2 żółtka
· 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
· 100 g masła
· 1/2 łyżeczki soli
· 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto- mąkę wymieszaną z migdałami, solą i proszkiem do pieczenia łączymy z żółtkami i śmietaną, dodajemy schłodzone masło i szybko wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na godzinę do lodówki. Przekładamy do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką formy na tartę. Nakłuwamy spód widelcem. Pieczemy ok. 20 minut, termoobieg 180 stopni.
Farsz szpinakowy :
· 450 g szpinaku
· 75 g płatków migdałowych
· 2 żółtka
· 2 łyżki śmietany 18%
· 2 ząbki czosnku
· 250 g serka tupu włoskiego(capresi)
· olej rzepakowy
· gałka muszkatołowa
· sól
· pieprz
Czosnek drobno siekamy i podsmażamy na oleju. Dodajemy odciśnięty z nadmiaru wody szpinak. Smażymy do momentu aż odparuje nadmiar płynu. Śmietanę mieszamy z żółtkami i serkiem. Szpinak zdejmujemy z ognia, dodajemy mieszankę jajeczno-serową. Dodajemy migdały. Dokładnie mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Farsz grzybowy
· 300 g opieńków
· 1 cebula
· 2 łyżki śmietany 18%
· 1 jajko
· sól
· pieprz
· olej rzepakowy
· pęczek pietruszki
Drobno posiekaną cebulkę podsmażamy na oleju. Dodajemy grzyby, smażymy dodając pod koniec posiekaną natkę pietruszki. Ściągamy z ognia, dodajemy śmietanę wymieszaną z jajkiem- całość dobrze mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.
Na podpieczony spód wykładamy farsz grzybowy. Na niego farsz szpinakowy. Zapiekamy jeszcze ok. 30 minut. Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2014/01/tarta-szpinakowo-grzybowa-z-migdaami.html