ßßß
Cookit - przepis na Tarta szpinakowo-grzybowa z migdałami
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Tarta szpinakowo-grzybowa z migdałami
Składniki
Mąka
Migdały
Żółtko
Śmietana 18%
Masło
Sól
Proszek do pieczenia
Szpinak
Płatki migdałowe
Czosnek
Ser
Olej rzepakowy
Gałka muszkatołowa
Pieprz
Grzyby
Cebula
Jajko
Pietruszka
Wykonanie
Pyszne połączenie
grzybów
,
szpinaku
i
migdałów
. Na zdrowym pełnoziarnistym kruchym spodzie z dodatkiem
orzechów
. Naprawdę apetyczna propozycja obiadowa:) .
Składniki na ciasto:· 150 g
mąki
pełnoziarnistej orkiszowej· 100 g zmielonych
migdałów
· 2
żółtka
· 1 łyżka kwaśnej
śmietany 18%
· 100 g
masła
· 1/2 łyżeczki
soli
· 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia
Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto-
mąkę
wymieszaną z
migdałami
,
solą
i
proszkiem do pieczenia
łączymy z
żółtkami
i
śmietaną
, dodajemy schłodzone
masło
i szybko wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na godzinę do lodówki. Przekładamy do wysmarowanej
masłem
i oprószonej
mąką
formy na tartę. Nakłuwamy spód widelcem. Pieczemy ok. 20 minut, termoobieg 180 stopni.Farsz
szpinakowy
:· 450 g
szpinaku
· 75 g
płatków migdałowych
· 2
żółtka
· 2 łyżki
śmietany 18%
· 2 ząbki
czosnku
· 250 g
serka
tupu włoskiego(capresi)·
olej rzepakowy
·
gałka muszkatołowa
·
sól
·
pieprz
Czosnek
drobno siekamy i podsmażamy na
oleju
. Dodajemy odciśnięty z nadmiaru
wody
szpinak
. Smażymy do momentu aż odparuje nadmiar płynu.
Śmietanę
mieszamy z
żółtkami
i
serkiem
.
Szpinak
zdejmujemy z ognia, dodajemy mieszankę jajeczno-
serową
. Dodajemy
migdały
. Dokładnie mieszamy, doprawiamy
solą
,
pieprzem
i
gałką muszkatołową
.Farsz
grzybowy
· 300 g opieńków· 1
cebula
· 2 łyżki
śmietany 18%
· 1
jajko
·
sól
·
pieprz
·
olej rzepakowy
· pęczek
pietruszki
Drobno posiekaną
cebulkę
podsmażamy na
oleju
. Dodajemy
grzyby
, smażymy dodając pod koniec posiekaną
natkę pietruszki
. Ściągamy z ognia, dodajemy
śmietanę
wymieszaną z
jajkiem
- całość dobrze mieszamy. Doprawiamy
solą
i
pieprzem
.Na podpieczony spód wykładamy farsz
grzybowy
. Na niego farsz
szpinakowy
. Zapiekamy jeszcze ok. 30 minut. Smacznego!
Źródło:
http://fully-flavoured.blogspot.com/2014/01/tarta-szpinakowo-grzybowa-z-migdaami.html
Przepisy powiązane
Świąteczna tarta na oleju rzepakowym z leśnymi grzybami
Tarta ze szpinakiem
Paszteciki mięsno warzywne
Wytrawne muffinki ze szpinakiem
Pierożki ze szpinakiem i serem
Składniki powiązane (0)