ßßß
Składniki na ciasto:· 150 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej· 100 g zmielonych migdałów· 2 żółtka· 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%· 100 g masła· 1/2 łyżeczki soli· 1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaZ podanych składników zagniatamy kruche ciasto- mąkę wymieszaną z migdałami, solą i proszkiem do pieczenia łączymy z żółtkami i śmietaną, dodajemy schłodzone masło i szybko wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na godzinę do lodówki. Przekładamy do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką formy na tartę. Nakłuwamy spód widelcem. Pieczemy ok. 20 minut, termoobieg 180 stopni.Farsz szpinakowy :· 450 g szpinaku
· 75 g płatków migdałowych· 2 żółtka· 2 łyżki śmietany 18%· 2 ząbki czosnku· 250 g serka tupu włoskiego(capresi)· olej rzepakowy· gałka muszkatołowa· sól· pieprzCzosnek drobno siekamy i podsmażamy na oleju. Dodajemy odciśnięty z nadmiaru wody szpinak. Smażymy do momentu aż odparuje nadmiar płynu. Śmietanę mieszamy z żółtkami i serkiem. Szpinak zdejmujemy z ognia, dodajemy mieszankę jajeczno-serową. Dodajemy migdały. Dokładnie mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.Farsz grzybowy
· 300 g opieńków· 1 cebula· 2 łyżki śmietany 18%· 1 jajko· sól· pieprz· olej rzepakowy· pęczek pietruszkiDrobno posiekaną cebulkę podsmażamy na oleju. Dodajemy grzyby, smażymy dodając pod koniec posiekaną natkę pietruszki. Ściągamy z ognia, dodajemy śmietanę wymieszaną z jajkiem- całość dobrze mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.Na podpieczony spód wykładamy farsz grzybowy. Na niego farsz szpinakowy. Zapiekamy jeszcze ok. 30 minut. Smacznego!