ßßß Cookit - przepis na Tarta ze szpinakiem

Tarta ze szpinakiem

nazwa

Wykonanie

Moja ukochana tarta szpinakowa :D Uwielbiam! Na kruchym spodzie z dużą ilością szpinaku i trzema rodzajami sera. Paluszki lizać!
Składniki:
Ciasto:
1,5 szklanki mąki krupczatki
1 jajko
150 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
1/2 łyżeczki soli
Szpinak:
500 g szpinaku
2 średnie cebule
3 ząbki czosnku
1 czubata łyżka masła
1 łyżka oleju
Masa jajeczna:
4 jajka
100 g sera gouda
50 g sera Pecorino
30 g sera gorgonzola
150 g kwaśnej śmietany 18%
sól i pieprz
suszony czosnek do smaku
Forma do tart 31 cm
Ciasto :Z podanych składników zagniatamy ciasto. Układamy je między dwoma arkuszami pergaminu i wałkujemy tak żeby dopasować je do wielkości formy. Ciasto przekładamy do natłuszczonej foremki, dociskając do dna i boków, nadmiar ścinamy nożykiem. Wkładamy do lodówki na 30 minut. Następnie wyjmujemy przykrywamy pergaminem i wysypujemy równomiernie obciążenie (ryż, fasola, groch). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na 15 minut, następnie wyjmujemy, zdejmujemy pergamin i pieczemy jeszcze 10-15 minut do lekkiego zbrązowienia spodu tarty.
Szpinak :Szpinak myjemy, urywamy grube łodygi, wkładamy do sita żeby ociekł z wody. Cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy ją na wcześniej rozgrzane masło i olej. Gdy cebula lekko się zeszkli dodajemy partiami szpinak (cały od razu nam się nie zmieści). Dusimy na małym ogniu do odparowania soku, dodajemy sól, pieprz i drobno pokrojony czosnek. Studzimy.
Masa jajeczna :W misce mieszamy jajka, śmietanę, drobno starte sery i szpinak. Doprawiamy solą, pieprzem i jeśli lubimy mocno czosnkowy smak dodajmy jeszcze odrobinę sproszkowanego czosnku. Wylewamy na wcześniej upieczony spód i wkładamy do piekarnika na 25 minut.
* Jeśli nie lubimy sera gorgonzola to możemy zrezygnować.
Źródło:http://olainthekitchen.blogspot.com/2014/05/tarta-szpinakowa.html