ßßß
Moja ukochana tarta szpinakowa :D Uwielbiam! Na kruchym spodzie z dużą ilością szpinaku i trzema rodzajami sera. Paluszki lizać!Składniki:Ciasto:1,5 szklanki mąki krupczatki1 jajko150 g zimnego masła pokrojonego w kostkę1/2 łyżeczki soliSzpinak:500 g szpinaku2 średnie cebule3 ząbki czosnku1 czubata łyżka masła1 łyżka olejuMasa jajeczna:4 jajka100 g sera gouda50 g sera Pecorino30 g sera gorgonzola150 g kwaśnej śmietany 18%sól i pieprzsuszony czosnek do smakuForma do tart 31 cmCiasto :Z podanych składników zagniatamy ciasto. Układamy je między dwoma arkuszami pergaminu i wałkujemy tak żeby dopasować je do wielkości formy. Ciasto przekładamy do natłuszczonej foremki, dociskając do dna i boków, nadmiar ścinamy nożykiem. Wkładamy do lodówki na 30 minut. Następnie wyjmujemy przykrywamy pergaminem i wysypujemy równomiernie obciążenie (ryż, fasola, groch). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na 15 minut, następnie wyjmujemy, zdejmujemy pergamin i pieczemy jeszcze 10-15 minut do lekkiego zbrązowienia spodu tarty.Szpinak :Szpinak myjemy, urywamy grube łodygi, wkładamy do sita żeby ociekł z wody. Cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy ją na wcześniej rozgrzane masło i olej. Gdy cebula lekko się zeszkli dodajemy partiami szpinak (cały od razu nam się nie zmieści). Dusimy na małym ogniu do odparowania soku, dodajemy sól, pieprz i drobno pokrojony czosnek. Studzimy.Masa jajeczna :W misce mieszamy jajka, śmietanę, drobno starte sery i szpinak. Doprawiamy solą, pieprzem i jeśli lubimy mocno czosnkowy smak dodajmy jeszcze odrobinę sproszkowanego czosnku. Wylewamy na wcześniej upieczony spód i wkładamy do piekarnika na 25 minut.* Jeśli nie lubimy sera gorgonzola to możemy zrezygnować.