Wykonanie
Moja ukochana
tarta szpinakowa :D Uwielbiam! Na kruchym spodzie z dużą ilością
szpinaku i trzema rodzajami
sera. Paluszki lizać!Składniki:Ciasto:1,5 szklanki
mąki krupczatki1
jajko150 g zimnego
masła pokrojonego w kostkę1/2 łyżeczki
soliSzpinak:500 g
szpinaku2 średnie
cebule3 ząbki
czosnku1 czubata łyżka
masła1 łyżka
olejuMasa jajeczna:4
jajka100 g
sera gouda50 g
sera Pecorino30 g
sera gorgonzola150 g kwaśnej
śmietany 18%sól i
pieprzsuszony
czosnek do smakuForma do tart 31 cmCiasto :Z podanych składników zagniatamy ciasto. Układamy je
między dwoma arkuszami pergaminu i wałkujemy tak żeby dopasować je do wielkości formy. Ciasto przekładamy do natłuszczonej foremki, dociskając do dna i
boków, nadmiar ścinamy nożykiem. Wkładamy do lodówki na 30 minut. Następnie wyjmujemy przykrywamy pergaminem i wysypujemy równomiernie obciążenie (
ryż,
fasola,
groch). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na 15 minut, następnie wyjmujemy, zdejmujemy pergamin i pieczemy jeszcze 10-15 minut do lekkiego zbrązowienia
spodu tarty.
Szpinak :
Szpinak myjemy, urywamy grube łodygi, wkładamy do sita żeby ociekł z
wody.
Cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy ją na wcześniej rozgrzane
masło i
olej. Gdy
cebula lekko się zeszkli dodajemy partiami
szpinak (cały od razu nam się nie zmieści). Dusimy na małym ogniu do odparowania soku, dodajemy
sól,
pieprz i drobno pokrojony
czosnek. Studzimy.Masa jajeczna :W misce mieszamy
jajka,
śmietanę, drobno
starte sery i
szpinak. Doprawiamy
solą,
pieprzem i jeśli lubimy mocno
czosnkowy smak dodajmy jeszcze odrobinę sproszkowanego
czosnku. Wylewamy na wcześniej upieczony spód i wkładamy do piekarnika na 25 minut.* Jeśli nie lubimy
sera gorgonzola to możemy zrezygnować.