ßßß

1,5 szkl mąki150 g masła1 jajkoszczypta soliszczypta suszonej paprykiszczypta pieprzunadzienie400-500 g szpinaku1 cebula3 ząbki czosnkuolej do smażenia250 g białego serasólpieprzpieprz ziołowy staropolskikołderka śmietanowa200 ml śmietany 18%1 jajkosólpieprzszczypta oreganoZ podanych składników zagnieść dość twarde ciasto, formę do tarty posmarować tłuszczem i wylepić ciastem, nakłuć widelcem.Na patelni rozgrzać tłuszcz, podsmażyć cebulę i czosnek włożyć rozmrożony szpinak i smażyć aż odparuje płyn. Przestudzić, dodać ser i wymieszać , przyprawić smaku.Śmietanę wymieszać z jajkiem i przyprawić do smaku, dodać oregano.Piekarnik nagrzać do 180 st, podpiec spód do tarty ok 10- 12 minWyłożyć szpinak z serem, wygładzić i polać śmietaną wymieszaną z jajkiem.Zapiekać ok 20 min.. do ładnego przyrumienienia.