ßßß Cookit - przepis na Szpinakowa tarta - kisz

Szpinakowa tarta - kisz

nazwa

Wykonanie

1,5 szkl mąki
150 g masła
1 jajko
szczypta soli
szczypta suszonej papryki
szczypta pieprzu
nadzienie
400-500 g szpinaku
1 cebula
3 ząbki czosnku
olej do smażenia
250 g białego sera
sól
pieprz
pieprz ziołowy staropolski
kołderka śmietanowa
200 ml śmietany 18%
1 jajko
sól
pieprz
szczypta oregano
Z podanych składników zagnieść dość twarde ciasto, formę do tarty posmarować tłuszczem i wylepić ciastem, nakłuć widelcem.
Na patelni rozgrzać tłuszcz, podsmażyć cebulę i czosnek włożyć rozmrożony szpinak i smażyć aż odparuje płyn. Przestudzić, dodać ser i wymieszać , przyprawić smaku.
Śmietanę wymieszać z jajkiem i przyprawić do smaku, dodać oregano.
Piekarnik nagrzać do 180 st, podpiec spód do tarty ok 10- 12 min
Wyłożyć szpinak z serem, wygładzić i polać śmietaną wymieszaną z jajkiem.
Zapiekać ok 20 min.. do ładnego przyrumienienia.
Źródło:http://gotowanie-jest-latwe.blogspot.com/2015/01/szpinakowa-tarta-kisz.html