ßßß
1 op makaronu kolanka6 kiełbasek białych cienkich3 jajka na twardo1 jajko surowe200 ml śmietany 18%400 g szpinaku1 cebula2 ząbki czosnku70 g sera białego lub fetybazyliaoreganosólpieprztłuszcz do smażeniałyżka masłaMakaron ugotować, odcedzić, przepłukać zimną wodą. Włożyć do formy do zapiekania.Śmietanę wymieszać z jajkiem, doprawić solą i pieprzem. Wylać na makaron i rozprowadzić równomiernie. Na patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu, przyrumienić posiekaną drobno cebulę i czosnek, dodać szpinak i smażyć aż odparuje cały płyn, doprawić solą, pieprzem i bazylią. Po przestudzeniu dodać pokruszony ser, wymieszać i wyłożyć na zapiekankę. Kiełbaski zwinąć w krążki spiąć wykałaczką, i naciąć ją lekko dookoła. Ułożyć na szpinaku, następnie w każdy krążek z kiełbasy włożyć połówkę jajka, posypać oregano i na każdym jajku ułożyć odrobinę masła.Zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st . Zapiekać przez 40 min.