Wykonanie
1 op
makaronu kolanka6 kiełbasek białych cienkich3
jajka na twardo1
jajko surowe200 ml
śmietany 18%400 g
szpinaku1
cebula2 ząbki
czosnku70 g
sera białego lub
fetybazyliaoreganosólpieprztłuszcz do smażeniałyżka
masłaMakaron ugotować, odcedzić, przepłukać zimną
wodą. Włożyć do formy do zapiekania.
Śmietanę wymieszać z
jajkiem, doprawić
solą i
pieprzem. Wylać na
makaron i rozprowadzić równomiernie. Na patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu, przyrumienić posiekaną drobno
cebulę i
czosnek, dodać
szpinak i smażyć aż odparuje cały płyn, doprawić
solą,
pieprzem i
bazylią. Po przestudzeniu dodać pokruszony
ser, wymieszać i wyłożyć na zapiekankę.
Kiełbaski zwinąć w krążki spiąć wykałaczką, i naciąć ją lekko dookoła. Ułożyć na
szpinaku, następnie w każdy krążek z
kiełbasy włożyć połówkę
jajka, posypać
oregano i na każdym
jajku ułożyć odrobinę
masła.Zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st . Zapiekać przez 40 min.