Wykonanie
Naleśniki ze
szpinakiem miło zaskoczą wszystkie osoby, które już z założenia stronią od liści
szpinaku. Sekretem uzyskania idealnego smaku tej nie cieszącego się zbytnim uznaniem (zwłaszcza wśród dzieci) rośliny, jest jej odpowiednie doprawienie. Dobrze przyrządzony
szpinak z pewnością zyska nowe
grono fanów nawet wśród osób dotychczasowych sceptycznie do niego podchodzących.
Ciasto:2 szklanki
mleka2 szklanki
mąki140 ml
wody2
jajka2 łyżki
olejuszczypta
soliolej do smażenia
Farsz:duża
cebula4 ząbki
czosnku350 g rozdrobnionego
szpinaku(może być mrożony)300 g
białego sera(tłustego lub półtłustego)
gałka muszkatołowasólpieprzok. 2 łyżki
masłaWszystkie składniki ciasta miksujemy ze sobą. Naleśniki smażymy z obu stron na złoty kolor na niewielkiej ilości
oleju.
Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na
maśle. Dodajemy starty
czosnek i dalej podsmażamy do zezłocenia. Dodajemy
szpinak (mrożony - wcześniej rozmrozić) i razem gotujemy do momentu odparowania ewentualnej
wody. Dodajemy po szczypcie przypraw. Studzimy.
Biały ser rozrabiamy za pomocą widelca i wrzucamy do
szpinaku. Ucieramy do dokładnego wymieszania składników.Połowę każdego naleśniki smarujemy farszem i zwijamy w rulon. Przekładamy do brytfanki, posypujemy startym
żółtym serem i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez ok. 20 minut do zrumienienia
sera.Całość możemy posypać
koperkiem (świeżym lub w proszku).