Wykonanie
Eleganckie, wytworne i przede wszystkim przepyszne danie, które idealnie sprawdzi się jako potrawa na romantyczną kolację we dwoje lub po prostu jako codzienny, pożywny obiad. Delikatny sos
szpinakowy z wyjątkowym w smaku
łososiem tworzy idealną kombinację smaków, a w połączeniu z aksamitnym
ciastem naleśnikowym tworzy kulinarne arcydzieło - świetna alternatywa dla tradycyjnych naleśników.
(na 10 dużych naleśników)Ciasto Naleśnikowe:2 szklanki
mleka2 szklanki
mąki140 ml
wody2
jajka2 łyżki
olejuszczypta
soli olej do smażeniaSos
Szpinakowy:600 g rozdrobnionego
szpinaku (może być mrożony)duża
cebula5 dużych ząbków
czosnkuok. 2 łyżki
masłagałka muszkatołowa w proszku
pieprzsol100-150 g
śmietany 12-18%ok. 250-300 g surowego
łososiaok. 5 łyżek
masłakoperek suszony
pieprzsól (najlepiej morska)Ciasto Naleśnikowe:Wszystkie składniki ciasta miksujemy ze sobą. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni z obu stron na złoty kolor (na niewielkiej ilości
oleju).Sos
Szpinakowy:
Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na
maśle. Następnie dodajemy drobno pokrojony
czosnek i smażymy do zrumienienia. Następnie wrzucamy
szpinak (mrożony- wcześniej rozmrożony) i gotujemy do momentu wyparowania ewentualnej
wody.
Szpinak doprawiamy
solą,
pieprzem i szczyptą
gałki muszkatołowej. Ściągamy z ognia, dodajemy
śmietanę i energicznie mieszamy do połączenia składników.
Łososia porcjujemy na niezbyt grube płaty, a następnie posypujemy odrobiną
koperku,
pieprzu i
soli. Delikatnie wcieramy
przyprawy w
rybę.
Masło topimy na patelni teflonowej.
Łososia przekładamy na patelnię i smażymy na małym ogniu (skórą do dołu) do momentu, gdy 3/4
mięsa z różowego (surowego) stanie się bledsze (podsmażone).
Łososia nie należy przesmażyć,
mięso ma być delikatne, jednak sprężyste i powinno lekko odchodzić od skóry.Przewracamy
rybę na drugą stronę i smażymy jeszcze przez ok. 2-3 minuty.Gotowego
łososia kroimy na mniejsze kawałki (pozbywamy się skóry).Na środek każdego naleśnika wykładamy ok. 2 łyżki sosu ze
szpinakiem,
łososia i składamy w "kopertę".