Wykonanie
Środek tygodnia, macie jeszcze siłę? Jeśli jej zasoby są na wyczerpaniu zapraszamy na naleśniki!A co
daje szczególną siłę? Oczywiście
szpinak!I chociaż my nie walczymy z groźnymi rywalami, to po zjedzeniu solidnej porcji naleśników jesteśmy gotowe dotrwać do weekendu, po ciężkim tygodniu biurowej pracy ;)
SKŁADNIKI NA CIASTO NALEŚNIKOWE:500 g
mąki500 ml
mleka1
jajko3 łyżki
śmietanyWszystkie składniki mieszamy energicznie w misce, aby nie powstały grudki. Najprościej będzie użyć do tego miksera. Ciasto powinno być rzadkie, aby łatwo można było rozprowadzić je na patelni. W razie potrzeby dodajemy
mleka (gdy wyjdzie za gęste) lub
mąki (gdy wyjdzie za rzadkie). Smażymy cienkie placki z dwóch stron.SKŁADNIKI NA NADZIENIE:500 g
szpinaku (świeżego lub mrożonego)1 duża
cebula3 ząbki
czosnku1 opakowanie
sera twarogowegoolej do smażenia
sól,
pieprzCebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na rozgrzanym
oleju. Kiedy zacznie się rumienić dodajemy posiekany lub rozgnieciony
czosnek. Po chwili dodajemy
szpinak. Smażymy ok. 5 minut. Doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem.Naleśniki smarujemy cienko farszem i zwijamy lub składamy w trójkąty.Gotowe!
Smacznego!