Wykonanie


Krokiety ze
szpinakiem i
białym serem miło zaskoczą wszystkie osoby, które już z założenia stronią od liści
szpinaku. S
zpinak i
ser świetnie ze sobą komponuj ą, a w połączeniu z delikatn ym
ciastem nale śnikowym i chrupiącą panierką tworz ą przepyszne, pożywne danie.Sekretem uzyskania idealnego smaku
szpinaku jest je go odpowiednie doprawienie - d obrze przyrządzony
szpinak z pewnością zyska nowe
grono fanów nawet wśród osób dotychczasowych sceptycznie podchodzących do tej rośliny.

Krokiety ze
Szpinakiem i
Białym Serem - Składniki: (na ok. 12 dużych lub ok. 20 krokietów)Farsz:duża
cebula4 ząbki
czosnku350 g rozdrobnionego
szpinaku(może być mrożony)300 g
białego sera(tłustego lub półtłustego)
gałka muszkatołowasólpieprzok. 2 łyżki
masłaCiasto:2 szklanki
mąki1 szklanka
mleka2 szklanki
wody2 łyżeczki
mąki ziemniaczanej2 duże
jajkapłaska łyżeczka
soliolej do smażeniaok. szklanka
bułki tartej
jajko + odrobina
mlekaszczypta
soliFarsz:
Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na
maśle. Dodajemy drobno pokrojony
czosnek i dalej podsmażamy do zezłocenia. Dodajemy
szpinak (mrożony - wcześniej rozmrozić) i razem gotujemy do momentu odparowania ewentualnej
wody. Następnie d odajemy po szczypcie przypraw. Studzimy.
Biały ser rozrabiamy za pomocą widelca i wrzucamy do
szpinaku. Ucieramy do dokładnego wymieszania składników.Naleśniki:Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe łączymy ze sobą (najlepiej mikserem).Na rozgrzaną patelnie z niewielką ilością
oleju wykładamy nieduże porcje ciasta, tak aby powstałe "placki" miały grubość ok. 2-3 mm. Każdego naleśnika smażymy "na blado" z obu stron.Na naleśnik wykładamy ok. 2 łyżki ostudzonego farszu, składamy boki oraz dół do środka i zwijamy do góry tworząc krokieta. Tak samo postępujemy z resztą naleśników.Tak przygotowane krokiety maczamy w
jajku rozbełtanym z
mlekiem (ok. 2 łyżki) i odrobiną
soli. Następnie obtaczamy je w
bułce tartej i od razu przekładamy na dość głęboki, rozgrzany
olej. Smażymy na złoty kolor z obu stron (po ok. 3-5 min.)








