ßßß

Krokiety z cukinią i pieczarkami to idealny pomysł na codzienny obiad z wykorzystaniem bogatej w wartości odżywcze cukinii. Kabaczek idealnie komponuje się z aromatycznymi pieczarkami tworząc smakowity farsz będący sercem chrupiącego, złocistego naleśnika.Krokiety z cukinią i pieczarkami to genialna alternatywa dla tradycyjnych krokietów z kapustą i grzybami. Ich smak jest równie dobry, a z pewnością jest to danie lżejsze i bardziej lekkostrawne.
Krokiety z Cukinią i Pieczarkami - Składniki: (ok. 12 krokietów)
farsz:500 g cukinii (po obraniu i wydrążeniu miąższu)250 g pieczarekduża cebula3 ząbki czosnku
ok. 3 łyżki masłabazylia w proszkusólpieprzciasto na naleśniki:2 szklanki mąki1 szklanka mleka2 szklanki wody2 łyżeczki mąki ziemniaczanej2 duże jajkapłaska łyżeczka soli
olejok. szklanka bułki tartejjajko + odrobina mlekaszczypta soli
Farsz:Obraną ze skórki i miąższu cukinie ścieramy na tarce o grubych oczkach. Podobnie postępujemy z pieczarkami.Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości masła. Następnie dodajemy drobno pokrojony czosnek i dalej smażymy do zrumienienia. Następnie wrzucamy pieczarki, a po ok. 4 minutach cukinię. Dusimy do momentu zmięknięcia.Jeżeli cukinia lub pieczarki okazałyby się zbyt wodniste pozbywamy się nadmiaru wody.Na końcu doprawiamy solą, pieprzem i bazylią.Studzimy.Naleśniki:Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe łączymy ze sobą (najlepiej mikserem).Na rozgrzaną patelnie z niewielką ilością oleju wykładamy niedużą porcje ciasta, tak aby powstałe "placki" miały grubość ok. 2-3 mm. Każdego naleśnika smażymy "na blado" z obu stron.
Na naleśnik wykładamy ok. 2 łyżki farszu, składamy boki i dół do środka i zwijamy do góry tworząc krokieta. Tak samo postępujemy z resztą naleśników.Tak przygotowane krokiety maczamy w jajku rozbełtanym z mlekiem (ok. 2 łyżki) i odrobiną soli. Następnie obtaczamy w bułce tartej i od razu przekładamy na rozgrzany olej.Smażymy na złoty kolor z obu stron (po ok. 3-5 min.)





