ßßß Cookit - przepis na Krokiety z Cukinią i Pieczarkami

Krokiety z Cukinią i Pieczarkami

nazwa

Wykonanie

Krokiety z cukinią i pieczarkami to idealny pomysł na codzienny obiad z wykorzystaniem bogatej w wartości odżywcze cukinii. Kabaczek idealnie komponuje się z aromatycznymi pieczarkami tworząc smakowity farsz będący sercem chrupiącego, złocistego naleśnika.
Krokiety z cukinią i pieczarkami to genialna alternatywa dla tradycyjnych krokietów z kapustą i grzybami. Ich smak jest równie dobry, a z pewnością jest to danie lżejsze i bardziej lekkostrawne.
Krokiety z Cukinią i Pieczarkami - Składniki: (ok. 12 krokietów)
farsz:
500 g cukinii (po obraniu i wydrążeniu miąższu)
250 g pieczarek
duża cebula
3 ząbki czosnku
ok. 3 łyżki masła
bazylia w proszku
sól
pieprz
ciasto na naleśniki:
2 szklanki mąki
1 szklanka mleka
2 szklanki wody
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
2 duże jajka
płaska łyżeczka soli
olej
ok. szklanka bułki tartej
jajko + odrobina mleka
szczypta soli
Farsz:
Obraną ze skórki i miąższu cukinie ścieramy na tarce o grubych oczkach. Podobnie postępujemy z pieczarkami.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości masła. Następnie dodajemy drobno pokrojony czosnek i dalej smażymy do zrumienienia. Następnie wrzucamy pieczarki, a po ok. 4 minutach cukinię. Dusimy do momentu zmięknięcia.
Jeżeli cukinia lub pieczarki okazałyby się zbyt wodniste pozbywamy się nadmiaru wody.
Na końcu doprawiamy solą, pieprzem i bazylią.
Studzimy.
Naleśniki:
Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe łączymy ze sobą (najlepiej mikserem).
Na rozgrzaną patelnie z niewielką ilością oleju wykładamy niedużą porcje ciasta, tak aby powstałe "placki" miały grubość ok. 2-3 mm. Każdego naleśnika smażymy "na blado" z obu stron.
Na naleśnik wykładamy ok. 2 łyżki farszu, składamy boki i dół do środka i zwijamy do góry tworząc krokieta. Tak samo postępujemy z resztą naleśników.
Tak przygotowane krokiety maczamy w jajku rozbełtanym z mlekiem (ok. 2 łyżki) i odrobiną soli. Następnie obtaczamy w bułce tartej i od razu przekładamy na rozgrzany olej.
Smażymy na złoty kolor z obu stron (po ok. 3-5 min.)
Źródło:http://www.slodkastrona.com/2014/08/krokiety-z-cukinia-i-pieczarkami.html