Wykonanie
Krokiety z
cukinią i
pieczarkami to idealny pomysł na codzienny obiad z wykorzystaniem bogatej w wartości odżywcze
cukinii.
Kabaczek idealnie komponuje się z aromatycznymi
pieczarkami tworząc smakowity farsz będący
sercem chrupiącego, złocistego naleśnika.Krokiety z
cukinią i
pieczarkami to genialna alternatywa dla tradycyjnych krokietów z
kapustą i
grzybami. Ich smak jest równie dobry, a z pewnością jest to danie lżejsze i bardziej lekkostrawne.
Krokiety z
Cukinią i
Pieczarkami - Składniki: (ok. 12 krokietów)
farsz:500 g
cukinii (po obraniu i wydrążeniu miąższu)250 g
pieczarekduża
cebula3 ząbki
czosnkuok. 3 łyżki
masłabazylia w proszku
sólpieprzciasto na naleśniki:2 szklanki
mąki1 szklanka
mleka2 szklanki
wody2 łyżeczki
mąki ziemniaczanej2 duże
jajkapłaska łyżeczka
soliolejok. szklanka
bułki tartejjajko + odrobina
mlekaszczypta
soliFarsz:Obraną ze skórki i miąższu
cukinie ścieramy na tarce o grubych oczkach. Podobnie postępujemy z
pieczarkami.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości
masła. Następnie dodajemy drobno pokrojony
czosnek i dalej smażymy do zrumienienia. Następnie wrzucamy
pieczarki, a po ok. 4 minutach
cukinię. Dusimy do momentu zmięknięcia.Jeżeli
cukinia lub
pieczarki okazałyby się zbyt wodniste pozbywamy się nadmiaru
wody.Na końcu doprawiamy
solą,
pieprzem i
bazylią.Studzimy.Naleśniki:Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe łączymy ze sobą (najlepiej mikserem).Na rozgrzaną patelnie z niewielką ilością
oleju wykładamy niedużą porcje ciasta, tak aby powstałe "placki" miały grubość ok. 2-3 mm. Każdego naleśnika smażymy "na blado" z obu stron.
Na naleśnik wykładamy ok. 2 łyżki farszu, składamy boki i dół do środka i zwijamy do góry tworząc krokieta. Tak samo postępujemy z resztą naleśników.Tak przygotowane krokiety maczamy w
jajku rozbełtanym z
mlekiem (ok. 2 łyżki) i odrobiną
soli. Następnie obtaczamy w
bułce tartej i od razu przekładamy na rozgrzany
olej.Smażymy na złoty kolor z obu stron (po ok. 3-5 min.)