Wykonanie



Bardzo c iekawe połączenie ciasta naleśnikowego z popularnym farszem jaki przygotowujemy na pierogi ruskie. Do tej kombinacji początkowo podchodziłam sceptycznie nie będąc pewna efektu końcowego. Jednak wszelkie obawy rozwiały się w momencie skosztowania pierwszego kęsa krokieta - smak jest wyjątkowy i z pewnością zdobędzie uznanie wśród fanów pierogów ruskich oraz krokietów.Krokiety z
Ziemniakami i
Twarogiem (czyli Farszem jak na Pierogi Ruskie) - Składniki: (ok. 12 dużych lub 20 małych krokietów)farsz:750 g ugotowanych i przestudzonych
ziemniaków190 g
białego seracebulamasłosólpieprz
ciasto na naleśniki:2 szklanki
mąki1 szklanka
mleka2 szklanki
wody2 łyżeczki
mąki ziemniaczanej2 duże
jajkapłaska łyżeczka
soliolejok. szklanka
bułki tartejjajko + odrobina
mlekaszczypta
soli
Farsz:
Ziemniaki obieramy, a następnie gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Następnie odcedzamy i całkowicie studzimy.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na niewielkiej ilości
masła do zrumienienia - studzimy.
Ziemniaki oraz
biały ser przeciskamy przez praskę (lub ścieramy na tarce). Następnie dodajemy do nich podsmażoną
cebulkę wraz z
masłem, doprawiamy
solą oraz
pieprzem i wszystko dokładnie mieszamy.Naleśniki:Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe łączymy ze sobą (najlepiej mikserem).Na rozgrzaną patelnie z niewielką ilością
oleju wykładamy niedużą porcje ciasta, tak aby powstałe "placki" miały grubość ok. 2-3 mm. Każdego naleśnika smażymy "na blado" z obu stron.Na naleśnik wykładamy ok. 2 łyżki farszu, składamy boki i dół do środka i zwijamy do góry tworząc krokieta. Tak samo postępujemy z resztą naleśników.Tak przygotowane krokiety maczamy w
jajku rozbełtanym z
mlekiem (ok. 2 łyżki) i odrobiną
soli. Następnie obtaczamy w
bułce tartej i od razu przekładamy na rozgrzany
olej.Smażymy na złoty kolor z obu stron (po ok. 3-5 min.)







