ßßß Cookit - przepis na Ruskie krokiety

Ruskie krokiety

nazwa

Wykonanie

Pewnie niejedna z Was próbowała wykorzystać farsz do pierogów ruskich w naleśnikach.
Ja robiłam to niejednokrotnie i szczerze mówiąc, smak średnio przypadł mi do gustu.
Tym razem jednak postanowiłam dodatkowo obsmażyc naleśniki w jajku i bułce tartej, czyli jak klasyczne krokiety.
To był strzał w 10! Chrupiaca skóra zrobiła swoje. Ruskie krokiety przypominają trochę kotlety ziemniaczane, dlatego z pewnością można je podać np. z sosem i surówką z kiszonej kapusty.
Składniki:
naleśniki
1 jajko
2 szklanki mleka
2 szklanki wody
szczypta soli
1 łyżka oleju
szczypta soli
ok. 0,5 kg mąki
farsz
1 kg ziemniaków
25 dkg sera białego
1 łyżka masła
1 cebula
sól
pieprz biały
ponadto
olej
1 jajko
bułka tarta
Wykonanie:
Wszystkie składniki na naleśniki umieścić w głębokiej misce i zmiksować. Ja najpierw mieszam mokre składniki, a na koniec, stopniowo dosypuję mąkę. Nigdy jej nie ważę, tylko sprawdzam czy ciasto jest już właściwe. Konsystencja powinna przypominać dosyć rzadką śmietanę.
Smażyć naleśniki na dość dużym ogniu. Jeżeli macie teflonową patelnię nie potrzeba już żadnego tłuszczu, ze względu na olej dodany do ciasta.
Ziemniaki ugotować. Przestudzić. Wymieszać razem z serem. Teraz całość przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Dodać podsmażoną na maśle cebulkę. Posoloić i popieprzyć do smaku.
Przygotowanym farszem nadziewać naleśniki. Następnie obtoczyć je w rozmąconym jajku i bułce tartej. Obsmażyć z obu stron na rozgrzanym oleju.
Źródło:http://zjemto.blox.pl/2012/09/Ruskie-krokiety.html