ßßß
SkładnikiCiasto:450g mąki1 jajko3/4 szklanka ciepłej wodyszczypta soli1 łyżka olejuNadzienie:500 g ugotowanych ziemniaków200 g białego sera100g słoniny (lub 2 łyżki oleju )1 cebulasól i pieprzDodatkowo : masło lub olej do podsmażenia pierogów oraz cebulaFarsz: Ziemniaki ugotuj i wystudź. Następnie ser i ziemniaki zmiel w maszynce do mięsa bądź użyj praski. Cebulkę pokrój w kostkę, podsmaż na wcześniej wytopionej słonince. Do cebuli dodaj ziemniaki i ser, wszystko wymieszaj i dobrze dopraw.Ciasto: Mąkę, jajko, olej i sól łączymy ze sobą, powoli dolewając wodę, zagniatamy do momentu, aż cisto będzie sprężyste. Blat/stolnice podsyp mąką, ciasto podziel na pół, rozwałkuj na grubość ok. 2-3mm.W rozwałkowanych plackach wytnij szklanką kółka. Na każde z nich nałożyć na środek farsz i dokładnie zlep. Gotowe pierogi wrzuć do wrzącej, osolonej wody. Pierogi gotuj przez kilka minut, do ponownego zagotowania się wody. Po ugotowaniu wykładamy je z wody i układamy tak, aby nie skleiły się ze sobą.Na patelni rozgrzewamy masło lub olej, wrzucamy pierogi i podsmażamy przez kilka minut. Do pierogów możemy podać podsmażoną cebulkę.Smacznego!Przepis bierze udział w akcji Czas na pierogi!