ßßß
Składniki na farsz:40 dkg sera białego półtłustego1.2 kilograma ziemniaków2 średnie cebule2 sztuki oleju10 dkg słoninysól i pieprz do smakuSkładniki na ciasto:1 kg mąki wrocławskiej2 żółtka1 łyżeczka miękkiego masłagorąca woda - tyle ile przyjmie ciasto
Przygotowanie:Ziemniaki ugotować i razem z serem przepuścić przez praskę. Cebulę i słoninę pokroić w drobną kosteczkę, podsmażyć na złoto i 2/3 przełożyć do farszu. Doprawić solą i pieprzem, odstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę.Z w/w składników w międzyczasie zagnieść ciasto. Deskę do wałkowania opruszyć mąką. Ciasto podzielić na 3 części, rozwałkować, wyciąć szklanką krążki, napełnić farszem i formować pierogi. Tak samo postąpić z pozostałą częścią ciasta i farszu.W dużym garnku zagotować wodę, dodać płaską łyżeczkę soli i łyżkę oleju.Na wrzącą wodę wrzucić partię pierogów i gotować aż do ich wypłynięcia na wierzch. Podawać okraszone skwarkami. Smacznego !