Wykonanie
Pierogi ruskie nie odzownie kojarzą nam się z rodziną. Wyjazdami do ciotki Danki do Jawora, gdzie ona przygotowywała ciasto, a cała żeńska część rodziny siadała i lepiła pierogi. Wówczas udawało nam się nalepić ich ze 150 sztuk, których starczało na zaledwie dwa dni :)

Podstawowe ciasto pierogoweSkładniki

500g
mąki (ok 3 szklanek)250ml
wody1 łyżka
masłasólNa stolnice wysypujemy
mąkę i wlewamy roztopione
masło. Powoli dolewamy ciepłą
wodę. Jej ilość zależy od wilgotności
mąki. Niektórzy dodają jeszcze
jajko, ale z doświadczenia wiemy, że wówczas ciasto jest twarde i pierogi nie chcą się lepić. Rozrabiamy ciasto najpierw nożem, a
potem rękami, aż powstanie jednorodna masa. Dobrze wyrobione ciasto powinno być gładkie i jednolite. Następnie zostawiamy ciasto by trochę „odpoczęło”. Po jakiejś pół godzinie odcinamy małe części i wałkujemy w cienkie placki. Wycinamy kółka np. szklanką, nakładamy farsz i zlepiamy brzegi. Tak powstałe pierogi wrzucamy do gotującej się i osolonej
wody. Po wypłynięciu na powierzchnie gotujemy 3 minuty i wyjmujemy. Podajemy na ciepło z rozmaitymi dodatkami.500g ugotowanych
ziemniaków
150g chudego
twarogu2
cebuleolejsólbiały pieprzCebulę obieramy, bardzo drobno kroimy i podsmażamy na łyżce
oleju.
Biały ser,
ziemniaki oraz
cebulę mielimy przy pomocy maszynki do
mięsa, mieszając składniki. Doprawiamy farsz
pieprzem i
solą. My dodajemy dość sporo
pieprzu, by pierogi miały wyrazisty smak. Nakładamy na przygotowane wcześniej kółka z ciasta i lepimy pierogi.