Wykonanie
SkładnikiCiasto:1/2 kg
mąki1
jajkogorąca
wodasól1 łyżka
margarynyFarsz:1/2 kg
sera białego30 dkg
szpinaku świeżego1 ząbek
czosnku1 łyżka
masłasólpieprzjajkoDo okraszenia1
cebulaolejSposób przygotowaniaZ podanych składników zagnieść ciasto.
Szpinak przebrać, umyć podsmażyć na
maśle ze zmiażdżonym
czosnkiem.
Ser przecisnąć przez praskę,
szpinak wylać na sitko , odsączyć, posiekać nożem, dodać do
sera wymieszać ,dodać
jajko,
sól i
pieprz.Rozwałkować ciasto , wykrawać krążki , nakładać farsz ,zwijać pierogi np za pomocą specjalnej maszynki :) .Gotować w lekko osolonej wodzie, około 2 min od wypłynięcia.Gotowe pierogi polać
olejem z przesmażoną
cebulką.