Wykonanie
Składniki:
filety z piersi indyka 6
szpinak 1 paczka
ser żółty 7 dag
sól,
pieprz, gałka muszkatałowa
cebula duża 1
czosnek 2 ząbki
masło 2 łyżki
jaja 2
mąka,
bułka tarta do panierowania
olej do smażeniaWykonanie:
Mięso umyć, osuszyć, delikatnie rozwałkować przez folię lub rozbić, posolić. Drobno pokrojoną
cebulę i
czosnek przesmażyć na
maśle. Dodać
szpinak, poddusić. Na koniec przyprawić
solą,
pieprzem i
gałką muszkatołową, ostudzić.
Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do
szpinaku, dokładnie wymieszać. Filety posmarować masą
szpinakową, zwinąć w roladki.
Panierować kolejno w
mące,
jajku i
bułce tartej. Ułożyć na rozgrzanym
oleju, szwem do dołu i smażyć na złoty kolor z obu stron. Podawać z
ryżem lub ziemniaczkami i surówką.