ßßß Cookit - przepis na Jajka zapiekane w szpinaku

Jajka zapiekane w szpinaku

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 30 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
szpinak 700 gramów
jajka 8 sztuk
czosnek 2 ząbki
migdały według uznania
olej 3 łyżek stołowych
oscypek 150 gramów
bułka tarta 1 łyżek deserowych
masło 1 łyżek deserowych
sól według uznania
pieprz według uznania
Wykonanie:
Oczyszczone liście szpinaku krótko obgotować w osolonym wrzątku, osączyć. grubo posiekany przesmażyć na połowie oleju, mieszając, doprawić solą i zmiażdżonym czosnkiem. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym resztą oleju i posypać siekanymi migdałami (kilka sztuk). Zrobić, łyżką, w szpinaku 8 wgłębień i wbić w nie jajka. Oprószyć pieprzem i posypać startym serem. Poukładać kawałeczki masła i posypać bułką tartą. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 150 stopni. Gdy jajka się zetną, to wyjąć i od razu podawać z dodatkiem ziemniaków z wody z masłem i koperkiem lub z grzankami z bagietki oraz z sałatką z pomidorów i cebuli.
Uwagi:
Oscypek można zastąpić twardym żółtym serem.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Jarzyny i Pasztety weg.
Kuchnia Polska
Potrawy z Jaj
Zapiekanki i Pizze
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/7622/Jajka-zapiekane-w-szpinaku