Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 30 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
szpinak 700 gramów
jajka 8 sztuk
czosnek 2 ząbki
migdały według uznania
olej 3 łyżek stołowych
oscypek 150 gramów
bułka tarta 1 łyżek deserowych
masło 1 łyżek deserowych
sól według uznania
pieprz według uznaniaWykonanie:Oczyszczone liście
szpinaku krótko obgotować w osolonym wrzątku, osączyć. grubo posiekany przesmażyć na połowie
oleju, mieszając, doprawić
solą i zmiażdżonym
czosnkiem. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym resztą
oleju i posypać siekanymi
migdałami (kilka sztuk). Zrobić, łyżką, w
szpinaku 8 wgłębień i wbić w nie
jajka. Oprószyć
pieprzem i posypać
startym serem. Poukładać kawałeczki
masła i posypać
bułką tartą. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 150 stopni. Gdy
jajka się zetną, to wyjąć i od razu podawać z dodatkiem
ziemniaków z
wody z
masłem i
koperkiem lub z grzankami z
bagietki oraz z
sałatką z
pomidorów i
cebuli.Uwagi:
Oscypek można zastąpić twardym
żółtym serem.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Jarzyny i Pasztety weg.Kuchnia PolskaPotrawy z JajZapiekanki i PizzeDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: