Wykonanie
Nie wszystkie dzieci lubią paluszki
rybne , ale wszystkie kochają paluszki
serowe , to stwierdzenie można zaryzykować . Chociaż mój młodszy syn do czwartego roku życia nienawidził
sera , teraz zmienił swoje kulinarne fascynacje i wręcz kocha
ser , ale tylko na ciepło 😉 Za dziećmi nie nadążymy , ale z obiadem zdążymy na pewno , jeśli zrobimy coś tak prostego jak paluszki
serowe , które są pyszne , bo oczywiście nie są zdrowe . No cóż nie tylko zdrowymi rzeczami człowiek żyje , a grzechy przysparzają nam uciechy 😉 Więc nie ma co się krygować i trzeba spróbować . Pyszne i tyle
mogę Wam powiedzieć 😉
Składniki :3 plastry ,
żółtego sera edam , gouda lub inny o grubości 2 cm2
jajkabułka tarta do obtoczenia1 łyżka
czosnku granulowanego1 łyżka
papryki mielonej , słodkiej
sól ,
pieprz do smaku
olej do smażenia
Ser kroimy na paluszki – pasy o przekroju kwadratu i grubości około 2 x 2 cm ( oczywiście nie musimy mierzyć miarką , nie na tym to polega 😉 ) W miseczce roztrzepujemy
jajka .
Bułkę tartą ( około 1 szklanki ) mieszamy z
czosnkiem ,
solą ( łyżeczka ) ,
pieprzem .
Ser najpierw obtaczamy w
jajku , następnie w
bułce z
przyprawami , znowu w jaku i na koniec ponownie w
bułce , dokładnie dociskając
bułkę do
sera ,żeby przy smażeniu nie wyciekał na patelnię . Smażymy krótko , na bardzo rozgrzanej patelni , do momentu aż się zarumienią , ściągamy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku . Podajemy od razu na gorąco – inaczej nie będzie się ciągnął przy krojeniu, a to najfajniejsze . Doskonale smakują z
sosem pomidorowym ,
ketchupem czy
żurawiną . Smacznego 😉