26 listopada 2014Składniki:0,5 kg. filetów z Soli200g.wyrazistego sera żółtego w kawałku1 szklanka bułki tartej2 jajka4 łyżki mlekasól , pieprzolej do smażeniaPrzygotowanie:Rybę umyć , osuszyć, jeśli mrożona uprzednio rozmrozić w mleku.Filety oprószyć solą i pieprzem z obu stron.Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach , wymieszać z bułką tartą.Jajka roztrzepać z mlekiem.Każdy kawałek ryby maczać najpierw w jajkach a następnie dokładnie obtoczyć w serowej panierce.Na patelni rozgrzać olej , smażyć filety na rumiano z obu stron.Usmażone filety odsączyć z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym.Podawać z ulubionymi dodatkami np. ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty.SmacznegoPost navigation← Gołąbki z kapusty pekińskiej z mięsem mielonym , soczewicą i ryżem przykryte gęstym sosem pomidorowym w którym się piekły. Są syte i bardzo smaczne.Nototenia jest małą słodkowodną rybą. Jej mięso jest delikatne o cennych walorach smakowy. Posiada mały szkielet który łatwo odchodzi od mięsa po otworzeniu ryby , inne ości zdarzają się sporadycznie :) →