Wykonanie
Dzisiaj polecę troszkę inne kotlety z
kalarepy i
sera, niż tradycyjne
schabowe, idealne na niecodzienny obiad, na upalne dni i nie tylko.
SKŁADNIKI :1 duża
kalarepa lub dwie małe3-6 plastrów
sera żółtego2
jajka + odrobina
mlekamąka i
bułka tarta do panierowania
sól pieprz do smaku
olej do smażenia
Kalarepę obieramy, następnie tniemy na plastry nie grubsze niż pół centymetra.W średnim garnku zagotowujemy
wodę z
solą, do wrzątku wkładamy plastry
kalarepy i gotujemy około 10 minut.
Kalarepa nie może być za miękka, musi być al dente, następnie odcedzamy i studzimy.Ostudzone plastry doprawiamy
sola i
pieprzem, kładziemy po kawałku
sera i przykrywamy drugim plastrem. Panierujemy w rozmąconym
jajku z
mlekiem,
mące,
jajku i
bułce tartej. Pieczemy na patelni, na rozgrzanym
oleju, po kilka minut z jednej i drugiej strony aż ładnie się zarumienią.Podajemy ciepłe jako dodatek do obiadu.Smacznego .