ßßß Cookit - przepis na KOTLETY Z KALAREPY I SERA

KOTLETY Z KALAREPY I SERA

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj polecę troszkę inne kotlety z kalarepy i sera, niż tradycyjne schabowe, idealne na niecodzienny obiad, na upalne dni i nie tylko.
SKŁADNIKI :
1 duża kalarepa lub dwie małe
3-6 plastrów sera żółtego
2 jajka + odrobina mleka
mąka i bułka tarta do panierowania
sól pieprz do smaku
olej do smażenia
Kalarepę obieramy, następnie tniemy na plastry nie grubsze niż pół centymetra.W średnim garnku zagotowujemy wodę z solą, do wrzątku wkładamy plastry kalarepy i gotujemy około 10 minut. Kalarepa nie może być za miękka, musi być al dente, następnie odcedzamy i studzimy.
Ostudzone plastry doprawiamy sola i pieprzem, kładziemy po kawałku sera i przykrywamy drugim plastrem. Panierujemy w rozmąconym jajku z mlekiem, mące, jajku i bułce tartej. Pieczemy na patelni, na rozgrzanym oleju, po kilka minut z jednej i drugiej strony aż ładnie się zarumienią.
Podajemy ciepłe jako dodatek do obiadu.
Smacznego .
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2014/06/kotlety-z-kalarepy-i-sera.html