Kolejny z pomysłów pt. "co zrobić z czerstwym pieczywem". Tym razem niekoniecznie niskokaloryczny- ale za to bardzo smaczny. Mowa o grzankach- ekspresowo przyrządzanych. Polecam od czasu do czasu :) Odrobina więcej kalorii jeszcze nikomu nie zaszkodziła :)Ja ich używać jako dodatek do zup lub jako suchą przekąskę.Składniki: 20 dag czerstwej bułki 1 jajo 100 ml mleka 5 dag sera żółtego startego 5 dag tartej bułki Sól Pieprz Zioła prowansalskie Olej do smażeniaWykonanie:Bułkę czerstwą lub chleb pokroić w słupki. Jajo rozbić z mlekiem, a bułkę tartą wymieszać z serem żółtym i przyprawami. Słupki bułek maczać w mleku z jajem, chwilę potrzymać by nasiąkły (uważać żeby za bardzo się nie rozmiękły). Obtaczać w bułce tartej z serem i przyprawami, obsmażać dokładnie na złoty kolor.