Wykonanie
Pyszna
tarta z aromatycznym wnętrzem. Ciasto przypomina swoją konsystencją
spody przygotowane na kruchych ciasteczkach- tym razem jest jednak w wersji wytrawnej i zdrowszej- na bazie
orzechów laskowych, pełnoziarnistej
mąki orkiszowej i
oleju rzepakowego. Ten ostatni jest naturalnym źródłem kwasów omega-3 i dlatego zdrowotnie oddziałuje na nasz cały organizm. W naszej diecie powinien
mieć więc stałe miejsce- tak ze względów
smakowych, jak i zdrowotnych.

SkładnikiNa ciasto:· 100 g zmielonych
orzechów laskowych· 230 g
mąki orkiszowej pełnoziarnistej· 1
żółtko
· 1
jajko· łyżka gęstej, kwaśnej
śmietany 18%· ok. 120 ml
oleju rzepakowego· 0,5 łyżeczki
soli· 0,5 łyżeczki
proszku do pieczeniaFarsz:· 750 g leśnych
grzybów· garść
grzybów suszonych· łyżka
oleju rzepakowego· 1 duża
cebula·
pieprz·
sól·
jajko· 2 łyżki
śmietany 18%· garść
startego sera żółtego gouda· pęczek
pietruszki· 2 łyżki
pistacjowego pesto (garść obranych
pistacji + pęczek
pietruszki + kilka listków
bazyli + kilka łyżek
oleju rzepakowego + 4
suszone pomidory +
sól do smaku + ząbek
czosnku- całość dokładnie blendujemy)
Grzyby suszone zalewamy na noc
wodą.Przygotowujemy kruche ciasto-
mąkę łączymy z
orzechami laskowymi,
proszkiem do pieczenia i
solą. Robimy dołeczek, do którego wybijamy
żółtko,
jajko, dodajemy
śmietanę oraz
olej- całość zarabiamy nożem. Kiedy powstaną kluski, szybko wyrabiamy ręką. Przekładamy na godzinę do lodówki.Na patelni na łyżce
oleju rzepakowego przesmażamy drobno posiekaną
cebulkę, leśne
grzyby oraz odsączone z
wody przesiekane
grzyby suszone. Kiedy całość będzie już miękka, zdejmujemy patelnię z ognia.
Śmietanę łączymy z
jajkiem, doprawiamy
solą,
pieprzem. Przygotowaną mieszaniną zalewamy
grzyby, od razu całość szybko mieszamy. Dodajemy
żółty ser oraz posiekaną
natkę pietruszki.Foremkę na tartę smarujemy
olejem i obsypujemy
bułką tartą. Wykładamy ciasto (kawałek ciasta odkłądamy) i podpiekamy 10-12 minut, temp. 180 stopni. Po tym czasie spód smarujemy pesto, wykładamy
grzyby. Pieczemy jeszcze ok. 30 minut. Obok tarty na papierze do pieczenia wykładamy wycięte z pozostałego ciasta gwiazdki- takie słone
ciasteczka pieczemy ok. 15 minut. Zdobimy nimi gotową tartę.Smacznego!
