Wykonanie
Szybki przepis na paszteciki z
grzybami, zarówno do wigilijnego barszczu, jeżeli takowy u Was gości albo do podgryzania podczas świątecznego lenistwa.Przepis jak najbardziej nadaje się na sylwestrowe menu do barszczykuPolecam

Składniki na ciasto:300 g
mąki pszennej100 g
masła2
żółtka1
jajko2 łyżki
śmietanyłyżeczka
proszku do pieczeniasól do smakuSkładniki na farsz
grzybowy:60 g
suszonych grzybków według uznania2
cebulę1 łyżka
oleju1
bułka2 łyżki
tartej bułkisólpieprz
Sposób przygotowania ciasta :do miski przesiewamy
mąkę z
proszkiem do pieczeniadodajemy
żółtko,
jajko,
masło,
śmietanę i
sólwszystkie składniki siekamy nożem (to konieczne by ciasto nam się nie zaparzyło)następnie wyrabiamy ręcznie i wkładamy do lodówkiSposób przygotowania farszu:
grzyby moczymy ok. 1 godziny, a następnie gotujemy do miękkości w wodzie w której się moczyły
grzyby odcedzamy, a w pozostałym wywarze moczymy
bułkęcebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na złoty kolor
grzyby wraz z odciśniętą
bułka mielimydodajemy
bułkę tartą,
cebulę i pozostałe
przyprawy według uznania, mieszając wszystko do czasu połączeniaSposób przygotowania pasztecików:ciasto wyciągamy z lodówki i wałkujemy na grubość ok. 5 mmwycinamy z niego prostokąt o wymiarach 30x10cm z farszu formujemy wałek o długości 30 cm i nakładamy go na ciasto w odległości 2-3 cm od brzeguciasto zwijamy wraz z nadzieniemspłaszczamy nożem i kroimy w kwadratysmarujemy roztrzepanym
jajkiem i układamy na posmarowanej tłuszczem blaszczenakłuwamy delikatnie widelcempieczemy w temp. 200 stopnie przez ok. 10-15 min