ßßß Cookit - przepis na Paszteciki z grzybami

Paszteciki z grzybami

nazwa

Wykonanie

Szybki przepis na paszteciki z grzybami, zarówno do wigilijnego barszczu, jeżeli takowy u Was gości albo do podgryzania podczas świątecznego lenistwa.
Przepis jak najbardziej nadaje się na sylwestrowe menu do barszczyku
Polecam
Składniki na ciasto:
300 g mąki pszennej
100 g masła
2 żółtka
1 jajko
2 łyżki śmietany
łyżeczka proszku do pieczenia
sól do smaku
Składniki na farsz grzybowy:
60 g suszonych grzybków według uznania
2 cebulę
1 łyżka oleju
1 bułka
2 łyżki tartej bułki
sól
pieprz
Sposób przygotowania ciasta :
do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia
dodajemy żółtko, jajko, masło, śmietanę i sól
wszystkie składniki siekamy nożem (to konieczne by ciasto nam się nie zaparzyło)
następnie wyrabiamy ręcznie i wkładamy do lodówki
Sposób przygotowania farszu:
grzyby moczymy ok. 1 godziny, a następnie gotujemy do miękkości w wodzie w której się moczyły
grzyby odcedzamy, a w pozostałym wywarze moczymy bułkę
cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na złoty kolor
grzyby wraz z odciśniętą bułka mielimy
dodajemy bułkę tartą, cebulę i pozostałe przyprawy według uznania, mieszając wszystko do czasu połączenia
Sposób przygotowania pasztecików:
ciasto wyciągamy z lodówki i wałkujemy na grubość ok. 5 mm
wycinamy z niego prostokąt o wymiarach 30x10cm z farszu formujemy wałek o długości 30 cm i nakładamy go na ciasto w odległości 2-3 cm od brzegu
ciasto zwijamy wraz z nadzieniem
spłaszczamy nożem i kroimy w kwadraty
smarujemy roztrzepanym jajkiem i układamy na posmarowanej tłuszczem blaszcze
nakłuwamy delikatnie widelcem
pieczemy w temp. 200 stopnie przez ok. 10-15 min
Źródło:http://kuchniamlodejslazaczki.blogspot.com/2012/12/paszteciki-z-grzybami.html