ßßß


Jak na piątek przystało na obiad popełniłam kopytka z sosem grzybowym. Mój sposób na szybkie kluski jest taki, że zbieram z obiadów pozostałe ziemniaki i zamrażam. A w razie chęci na takowe rozmrażam i pół roboty już jest zrobione:-). Jak widać na poniższych zdjęciach grzybobranie udane, więc do dzieła:-).Składniki:
kopytka:ziemniaki obgotowane i utłuczone (ilość zależy od nas samych) ,1 jajko,mąka ( 1/4 z ilości ziemniaków),sól i pieprz.Sos grzybowy tutaj :0,5 kg obgotowanych leśnych grzybów,cebula,250 ml śmietany 18%,2 łyżki oliwy,sól, pieprz.Grzyby oczyścić i obgotować. Podsmażyć na oliwie cebulkę, gdy się zeszkli dodać grzyby, doprawić solą i pieprzem. Zalać śmietaną, poddusić do zredukowani płynu.Ziemniaki podzielić na 4 części i odebrać jedną. W to miejsce wsypać taką samą ilość mąki, dodać jajko i przyprawy. Wrzucić z powrotem odebraną część ziemniaków. Wyrobić ciasto, uformować wałek i pod skosem wykrajać kopytka. Obgotować w osolonej wodzie. Podawać polane sosem grzybowym.

