Wykonanie
Byłam bardzo głodna, a zrobienie takich pysznych placuszków jest trochę pracochłonne. kiedy już mogłam je zjeść, okazało się że było warto, bo placki były wyśmienite. Koleżanka uświadomiła mi, że takie placki jadła jak była małą dziewczynką:)Mimo że robi się je praktycznie tak samo jak zwykłe placki ziemniaczane, dla mnie mają inny smak.
Składniki1/2 kg
ziemniakówłyżek m ą ki1
jajo1
cebulasól i
pieprzoliwa z oliwek do smażeniaWykonanie
Ziemniaki ugotowałam w osolonej wodzie, po ugotowaniu wystudziłam, przepuściłam przez prasę do
ziemniaków. Następnie do masy z
ziemniaków dodałam
jajo,
mąkę, startą
cebulę i
przyprawy, wszystko razem wymieszałam. Uformowałam placki i smażyłam na rozgrzanej
oliwie, po usmażeniu placki układałam na ręczniku papierowym.Opracowała Edyta