ßßß
 
            
         Najczęściej robię te naleśniki wtedy jak zostaje mi farsz z pierogów. Tak też było tym razem. Wcześniej zrobiłam pieczone pierogi . Narobiłam nadzienia jak dla pułku wojska i musiałam coś z nim zrobić. Czasami zamrażam, ale teraz przerobiłam na naleśniki z sosem grzybowym. Miałam jeszcze od jesieni zamrożone, obgotowane podgrzybki, które doskonale się do tego nadały.Składniki:Ciasto naleśnikowe:2 szkl. mleka,2 jajka,2 szkl. mąki,3 łyżki oleju,szczypta soli.Farsz:około 1 kg ugotowanych ziemniaków,25 dkg sera białego,pęczek koperku ( w tym przypadku, ale można dodać podsmażoną cebulkę jak do farszu na klasyczne pierogi ruskie)sól, pieprz.Sos grzybowy:
Najczęściej robię te naleśniki wtedy jak zostaje mi farsz z pierogów. Tak też było tym razem. Wcześniej zrobiłam pieczone pierogi . Narobiłam nadzienia jak dla pułku wojska i musiałam coś z nim zrobić. Czasami zamrażam, ale teraz przerobiłam na naleśniki z sosem grzybowym. Miałam jeszcze od jesieni zamrożone, obgotowane podgrzybki, które doskonale się do tego nadały.Składniki:Ciasto naleśnikowe:2 szkl. mleka,2 jajka,2 szkl. mąki,3 łyżki oleju,szczypta soli.Farsz:około 1 kg ugotowanych ziemniaków,25 dkg sera białego,pęczek koperku ( w tym przypadku, ale można dodać podsmażoną cebulkę jak do farszu na klasyczne pierogi ruskie)sól, pieprz.Sos grzybowy: 0,5 kg obgotowanych leśnych grzybów,cebula,250 ml śmietany 18%,2 łyżki oliwy,sól, pieprz.Składniki na ciasto wymieszać i usmażyć naleśniki. Ziemniaki jeszcze ciepłe pognieść, dodać pokruszony ser i koperek. Doprawić do smaku. Farsz rozsmarować na placki i zwinąć w chusteczkę. Zabrać się za przygotowanie sosu. Podsmażyć na oliwie cebulkę, gdy się zeszkli dodać grzyby, doprawić solą i pieprzem. Zalać śmietaną, poddusić do zredukowani płynu. Podsmażyć naleśniki z dwu stron, polać sosem grzybowym. I gotowe:-).Można również ułożyć naleśniki w naczyniu do zapiekania, polać sosem i posypać serem żółtym i zapiec w piekarniku.
0,5 kg obgotowanych leśnych grzybów,cebula,250 ml śmietany 18%,2 łyżki oliwy,sól, pieprz.Składniki na ciasto wymieszać i usmażyć naleśniki. Ziemniaki jeszcze ciepłe pognieść, dodać pokruszony ser i koperek. Doprawić do smaku. Farsz rozsmarować na placki i zwinąć w chusteczkę. Zabrać się za przygotowanie sosu. Podsmażyć na oliwie cebulkę, gdy się zeszkli dodać grzyby, doprawić solą i pieprzem. Zalać śmietaną, poddusić do zredukowani płynu. Podsmażyć naleśniki z dwu stron, polać sosem grzybowym. I gotowe:-).Można również ułożyć naleśniki w naczyniu do zapiekania, polać sosem i posypać serem żółtym i zapiec w piekarniku.

 Zgłoszone do akcji:
Zgłoszone do akcji: