ßßß Cookit - przepis na Jakby Ruskie, jednak to nie pierogi

Jakby Ruskie, jednak to nie pierogi

nazwa

Wykonanie

Ha, na ruskie pierogi naszła mnie chęć, ale jakoś czasu brakło, więc zrobiłam taki mały myk i powstały naleśniki z nadzieniem jak na ruskie pierogi, które z nieznanych mi powodów, bardzo lubię (mowa o nadzieniu), bo przecież, jak już swego czasu pisałam, za ziemniakami nie przepadam.
Zatem z apraszam na małą wariację na temat ruskich pierogów;-)
Składniki:
(U mnie z tej ilości wyszło 8 naleśników. Patelnia o śr. 26 cm.)
Ciasto:
- 1szkl. (200 g) mąki
- 2 jaja
- 1 niepełna łyżeczka cukru pudru (płaska)
- szczypta soli
- 350 ml mleka
- 150 ml wody
Dodatkowo:
- olej
- wacik
Przygotowania:
Ciasto na naleśniki:
1. Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe mieszam ze sobą i odstawiam na około 20 minut.
2. Po czym smażę je na rozgrzanej patelni, przetartej wacikiem nasączonym olejem.
3. Na przygotowane naleśniki nakładam farsz i zawijam, ponieważ akurat przesmażoną cebulkę to ja lubię, więc na wierzchu okraszam naleśniki właśnie przesmażoną cebulką.
- 350 g sera białego
- 350 g ziemniaków (gotuję w mundurkach)
- 1 cebula (podsmażam na oleju)
- oliwa
- do smaku: sól, pieprz
Dodatkowo:
- 1 cebula
- olej
Przygotowanie farszu:
1. Ugotowane ziemniaki obieram ze skórki i rozgniatam widelcem (jak jest praska to przecisnąć przez praskę).
2. Ser również rozgniatam widelcem (jak jest praska to przecisnąć przez praskę).
3. Łączę ze sobą ser z ziemniakami, dodaję podsmażoną cebulę, wszystko ze sobą mieszam rzecz jasna i doprawiam do smaku pieprzem i solą.
Proporcję sera do ziemniaków można zmieniać, w zależności czy farsz lubimy bardziej serowy czy ziemniaczany.
Zwykle proste jedzenie, które całkiem ciekawie smakuje. Jeśli lubi się pierogi ruskie, to myślę sobie, że od czasu do czasu można zrobić taką mała zmianę:)
Co myślicie o takiej małej wariacji?:-)
Smacznego!
Źródło:http://ulubioneprzepisybarbary.blogspot.com/2014/11/jakby-ruskie-ale.html