Wykonanie
Ha, na ruskie pierogi naszła mnie chęć, ale jakoś czasu brakło, więc zrobiłam taki mały myk i powstały naleśniki z nadzieniem jak na ruskie pierogi, które z nieznanych mi powodów, bardzo lubię (
mowa o nadzieniu), bo przecież, jak już swego czasu
pisałam, za
ziemniakami nie przepadam.
Zatem z apraszam na małą wariację na temat ruskich pierogów;-)Składniki:(U mnie z tej ilości wyszło 8 naleśników. Patelnia o śr. 26 cm.)
Ciasto:- 1szkl. (200 g)
mąki- 2
jaja- 1 niepełna łyżeczka
cukru pudru (płaska)- szczypta
soli- 350 ml
mleka- 150 ml
wodyDodatkowo:-
olej- wacikPrzygotowania:Ciasto na naleśniki:1. Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe mieszam ze sobą i odstawiam na około 20 minut.2. Po czym smażę je na rozgrzanej patelni, przetartej wacikiem nasączonym
olejem.3. Na przygotowane naleśniki nakładam farsz i zawijam, ponieważ akurat przesmażoną
cebulkę to ja lubię, więc na wierzchu okraszam naleśniki właśnie przesmażoną
cebulką.
- 350 g
sera białego- 350 g
ziemniaków (gotuję w mundurkach)- 1
cebula (podsmażam na
oleju)-
oliwa- do smaku:
sól,
pieprzDodatkowo:- 1
cebula-
olejPrzygotowanie farszu:1. Ugotowane
ziemniaki obieram ze skórki i rozgniatam widelcem (jak jest praska to przecisnąć przez praskę).2.
Ser również rozgniatam widelcem (jak jest praska to przecisnąć przez praskę).3. Łączę ze sobą
ser z
ziemniakami, dodaję podsmażoną
cebulę, wszystko ze sobą mieszam rzecz jasna i doprawiam do smaku
pieprzem i
solą.Proporcję
sera do
ziemniaków można zmieniać, w zależności czy farsz lubimy bardziej
serowy czy ziemniaczany.Zwykle proste jedzenie, które całkiem ciekawie smakuje. Jeśli lubi się pierogi ruskie, to myślę sobie, że od czasu do czasu można zrobić taką mała zmianę:)Co myślicie o takiej małej wariacji?:-)Smacznego!