Wykonanie
Moje ulubione pierogi. Pikantne i delikatne zarazem, otoczone chrupiącymi skwarkami.Składniki (50 pierogów):ciasto70 dag
mąki2
jajka2 łyżki
oleju2 łyżki
margaryny2 szklanki
mleka1/2 łyżeczki
solifarsz6 średnich
ziemniaków2
cebule400 g
sera białegosólpieprzskwarki10 dag
boczku wędzonegoPrzygotowujemy farsz.
Ziemniaki gotujemy w czystej wodzie. Gdy będą miękkie studzimy je i przepuszczamy przez maszynkę do mielenia.
Ser rozdrabniamy widelcem.
Cebule kroimy w kosteczkę i podsmażamy na złoto na 2 łyżkach
oleju. Farsz doprawiamy
solą i
pieprzem do smaku (powinien być dość pikantny).Zarabiamy ciasto.
Mleko podgrzewamy (musi być gorące).Do miski wsypujemy
mąkę,
sól, wbijamy
jajka, dokładamy
margarynę i ucieramy razem składniki. Stopniowo wlewamy gorące
mleko. Przekładamy ciasto na stolnicę i zarabiamy energicznie. Musi być ono niezbyt twarde, elastyczne i jednolite. Dzielimy je na 3 części. Z każdej formujemy walec dość długi (taki jak na kopytka, czy leniwe). Tniemy go na części. Placuszki rozpłaszczamy, przygniatając je dłonią. Na każdy krążek dajemy łyżeczkę farszu. Sklejamy brzegi. Pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie.
Boczek kroimy w drobną kosteczkę. Podsmażamy go dopóki tłuszczyk się nie wytopi.Pierogi podajemy ze skwarkami.