Wykonanie
            
Moje ulubione pierogi. Pikantne i delikatne zarazem, otoczone chrupiącymi skwarkami.Składniki (50 pierogów):ciasto70 dag 
mąki2 
jajka2 łyżki 
oleju2 łyżki 
margaryny2 szklanki 
mleka1/2 łyżeczki 
solifarsz6 średnich 
ziemniaków2 
cebule400 g 
sera białegosólpieprzskwarki10 dag 
boczku wędzonegoPrzygotowujemy farsz.
Ziemniaki gotujemy w czystej wodzie. Gdy będą miękkie studzimy je i przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. 
Ser rozdrabniamy widelcem. 
Cebule kroimy w kosteczkę i podsmażamy na złoto na 2 łyżkach 
oleju. Farsz doprawiamy 
solą i 
pieprzem do smaku (powinien być dość pikantny).Zarabiamy ciasto. 
Mleko podgrzewamy (musi być gorące).Do miski wsypujemy 
mąkę, 
sól, wbijamy 
jajka, dokładamy 
margarynę i ucieramy razem składniki. Stopniowo wlewamy gorące 
mleko. Przekładamy ciasto na stolnicę i zarabiamy energicznie. Musi być ono niezbyt twarde, elastyczne i jednolite. Dzielimy je na 3 części. Z każdej formujemy walec dość długi (taki jak na kopytka, czy leniwe). Tniemy go na części. Placuszki rozpłaszczamy, przygniatając je dłonią. Na każdy krążek dajemy łyżeczkę farszu. Sklejamy brzegi. Pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie.
Boczek kroimy w drobną kosteczkę. Podsmażamy go dopóki tłuszczyk się nie wytopi.Pierogi podajemy ze skwarkami.



