ßßß Cookit - przepis na PIEROGI RUSKIE

PIEROGI RUSKIE

nazwa

Wykonanie

Moje ulubione pierogi. Pikantne i delikatne zarazem, otoczone chrupiącymi skwarkami.
Składniki (50 pierogów):
ciasto
70 dag mąki
2 jajka
2 łyżki oleju
2 łyżki margaryny
2 szklanki mleka
1/2 łyżeczki soli
farsz
6 średnich ziemniaków
2 cebule
400 g sera białego
sól
pieprz
skwarki
10 dag boczku wędzonego
Przygotowujemy farsz.
Ziemniaki gotujemy w czystej wodzie. Gdy będą miękkie studzimy je i przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. Ser rozdrabniamy widelcem. Cebule kroimy w kosteczkę i podsmażamy na złoto na 2 łyżkach oleju. Farsz doprawiamy solą i pieprzem do smaku (powinien być dość pikantny).
Zarabiamy ciasto. Mleko podgrzewamy (musi być gorące).
Do miski wsypujemy mąkę, sól, wbijamy jajka, dokładamy margarynę i ucieramy razem składniki. Stopniowo wlewamy gorące mleko. Przekładamy ciasto na stolnicę i zarabiamy energicznie. Musi być ono niezbyt twarde, elastyczne i jednolite. Dzielimy je na 3 części. Z każdej formujemy walec dość długi (taki jak na kopytka, czy leniwe). Tniemy go na części. Placuszki rozpłaszczamy, przygniatając je dłonią. Na każdy krążek dajemy łyżeczkę farszu. Sklejamy brzegi. Pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie.
Boczek kroimy w drobną kosteczkę. Podsmażamy go dopóki tłuszczyk się nie wytopi.
Pierogi podajemy ze skwarkami.
Źródło:http://www.limonkowy.com/2014/02/pierogi-ruskie.html