ßßß Cookit - przepis na Tortilla hiszpańska na cieście piwnym, czyli tarta zapiekana z ziemniakami i cebulką

Tortilla hiszpańska na cieście piwnym, czyli tarta zapiekana z ziemniakami i cebulką

nazwa

Wykonanie

Jako, że jestem sympatykiem picia piwa, wole je dodawać do różnych potraw, ciast, dań. Ostatnio miałam taki dzień, że upiekłam chleb na piwie, tą tortille na cieście piwnym, a także moje ulubione piwne ciasteczka z marmoladą.
Taką tortillę robiłam parę lat temu, ale bez ciasta, tym razem postanowiłam zrobić tortillę jak tartę i wyszła świetnie :)
Jeśli szukacie pomysłu na jarski obiad, jest to coś dla Was :)
Ciasto piwne:
190g margaryny
100 ml piwa
2 szklanki mąki (+ 1/3 do podsypania)
Nadzienie:
800 – 1000g ziemniaków
2 – 3 duże cebule
150 ml kremówki
6 jajek
1 ½ łyżki mąki
Sól
Pieprz
olej do smażenia
Margarynę rozpuszczamy, dodajemy do niej piwo i całość wlewamy do miski z mąką. Zagniatamy ciasto i pozostawiamy na około godzinę w lodówce lub innym zimnym miejscu.
Ziemniaki obieramy i kroimy na plasterki grubości około 3mm. Gdy mamy już wszystkie plasterki pokrojone, przelewamy ziemniaki zimną wodą. Następnie smażymy na oleju z dwóch stron, partiami lub jeśli mamy większy garnek lub frytkownicę to wszystkie na raz. Ziemniaki mają mieć złoty kolor.
Wystudzone ciasto wałkujemy, a następnie wkładamy do wysmarowanej margaryną blaszki do tarty (26 – 28cm), tak by spód i boki były wyklejone ciastem. Spód wykładamy upieczonymi ziemniakami, posypujemy cebulą, solimy i pieprzymy i układamy kolejną warstwę ziemniaków i znowu dajemy cebulę, sól i pieprz i tak aż nam zabraknie.
Jajka i śmietanę ubijamy z mąką mikserem, a następnie wylewamy całość do blaszki z zapiekamy w piekarniku w temperaturze 180°C, około 45 minut.
R E K L A M A
Źródło:http://smakowyraj.blogspot.com/2013/01/tortilla-hiszpanska-na-ciescie-piwnym.html