Wykonanie
Jako, że jestem sympatykiem picia
piwa, wole je dodawać do różnych potraw, ciast, dań. Ostatnio miałam taki dzień, że upiekłam
chleb na
piwie, tą tortille na cieście piwnym, a także moje ulubione
piwne ciasteczka z
marmoladą.Taką tortillę robiłam parę lat temu, ale bez ciasta, tym razem postanowiłam zrobić tortillę jak tartę i wyszła świetnie :)Jeśli szukacie pomysłu na jarski obiad, jest to coś dla Was :)Ciasto
piwne:190g
margaryny100 ml
piwa2 szklanki
mąki (+ 1/3 do podsypania)Nadzienie:800 – 1000g
ziemniaków2 – 3 duże
cebule150 ml kremówki6
jajek1 ½ łyżki
mąkiSólPieprzolej do smażenia
Margarynę rozpuszczamy, dodajemy do niej
piwo i całość wlewamy do miski z
mąką. Zagniatamy ciasto i pozostawiamy na około godzinę w lodówce lub innym zimnym miejscu.
Ziemniaki obieramy i kroimy na plasterki grubości około 3mm. Gdy mamy już wszystkie plasterki pokrojone, przelewamy
ziemniaki zimną
wodą. Następnie smażymy na
oleju z dwóch stron, partiami lub jeśli mamy większy garnek lub frytkownicę to wszystkie na raz.
Ziemniaki mają
mieć złoty kolor.Wystudzone ciasto wałkujemy, a następnie wkładamy do wysmarowanej
margaryną blaszki do tarty (26 – 28cm), tak by spód i boki były wyklejone
ciastem. Spód wykładamy upieczonymi
ziemniakami, posypujemy
cebulą, solimy i
pieprzymy i układamy kolejną warstwę
ziemniaków i znowu dajemy
cebulę,
sól i
pieprz i tak aż nam zabraknie.
Jajka i
śmietanę ubijamy z
mąką mikserem, a następnie wylewamy całość do blaszki z zapiekamy w piekarniku w temperaturze 180°C, około 45 minut.
R E K L A M A