Wykonanie
Uwielbiam placki ziemniaczane, a najbardziej te chrupiące, złościste i solidnie doprawione. Zwykle zajadam je bez niczego, choć niektórzy jedzą z
cukrem,
śmietaną - ja wolę albo same albo w towarzystwie jakiegoś sosiku z
pieczarkami na przykład.Dla mnie chrupiące placki ziemniaczane są tak pyszne, że zwykle nawet nie myślę o tym, by cokolwiek do nich dodawać - niema takiej potrzeby :)Przepis dała mi babcia :) Wiecie, przepis na placki od babci to jest TO! :)Składniki:5 średniej wielkości
ziemniaków1
jajko3 łyżki
mąkićwiartka małej
cebulisól,
pieprzolej do smażenia (rzepakowy)Przygotowanie:
Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach razem z
cebulą. Nie odsączać!Dodać
jajko i
mąkę, wymieszać, doprawić niepełną łyżeczką
soli i
pieprzuPatelnie mocno rozgrzać z
olejem (cała powinna być przykryta
olejem, ale cienką warstwą, więc nie przesadzajmy z ilością tłuszczu)Formujemy nieduże placuszki grubości około 0 , 5 cm.Smażymy na średnim ogniu do zezłocenia z obu stron.Przed podaniem odsądzamy nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym.Smacznego!