ßßß Cookit - przepis na Pierożki ze szpinakiem i serem

Pierożki ze szpinakiem i serem

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 5
(z pieczeniem / smażeniem): 45 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
ziemniaki 1 kilogramów
jajka 3 sztuk
mąka 400 gramów
szpinak 250 gramów
masło 3 łyżek stołowych
czosnek 3 ząbki
ser feta 150 gramów
gałka muszkatołowa 0,5 łyżek deserowych
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Wyszorowane ziemniaki ugotować w mundurkach. Ostudzone, obrane zmielić. Zostawić 3 łyżki do farszu, a do reszty dodać jajka, mąkę, doprawić solą i wyrobić elastyczne ciasto.
Oczyszczony szpinak posiekać. Na połowie masła podsmażyć oczyszczony, posiekany czosnek, dodać szpinak i smażyć razem kilka minut. wymieszać z rozgniecionym widelcem serem oraz z odłożonymi ziemniakami. Mieszając, doprawić pieprzem, sola oraz gałką.
Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość ok. 3 mm. Wysiać krążki. Na środku każdego położyć łyżeczkę farszu i zlepić brzegi. Układać na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Roztopionym masłem posmarować każdy pieróg. Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Podawać z tzatziki (sos jogurtowo-czosnkowy ze startym ogórkiem zielonym).
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy mączne weg.
Potrawy z serem
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/12410/Pierozki-ze-szpinakiem-i-serem