ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 5(z pieczeniem / smażeniem): 45 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegoziemniaki 1 kilogramówjajka 3 sztukmąka 400 gramówszpinak 250 gramówmasło 3 łyżek stołowychczosnek 3 ząbkiser feta 150 gramówgałka muszkatołowa 0,5 łyżek deserowychpieprz według uznaniasól według uznaniaWykonanie:Wyszorowane ziemniaki ugotować w mundurkach. Ostudzone, obrane zmielić. Zostawić 3 łyżki do farszu, a do reszty dodać jajka, mąkę, doprawić solą i wyrobić elastyczne ciasto.Oczyszczony szpinak posiekać. Na połowie masła podsmażyć oczyszczony, posiekany czosnek, dodać szpinak i smażyć razem kilka minut. wymieszać z rozgniecionym widelcem serem oraz z odłożonymi ziemniakami. Mieszając, doprawić pieprzem, sola oraz gałką.Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość ok. 3 mm. Wysiać krążki. Na środku każdego położyć łyżeczkę farszu i zlepić brzegi. Układać na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Roztopionym masłem posmarować każdy pieróg. Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Podawać z tzatziki (sos jogurtowo-czosnkowy ze startym ogórkiem zielonym).Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy mączne weg.Potrawy z seremDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: