ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegoziemniaki 1 kilogramówser mielony 250 gramówjajka 1 sztukmąka 1,75 szklanekmasło 2 łyżek stołowychmąka 2 łyżek stołowychmleko 0,5 litrówgałka muszkatołowa według uznaniapieprz według uznaniasól według uznaniaWykonanie:Wyszorowane ziemniaki ugotować w mundurkach. Ostudzone obrać i zmielić. Dodać przesianą mąkę, ser biały lub bryndzę, jajko oraz oprószyć solą i zagnieść ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, to dodać trochę mąki. Z ciasta uformować wałki grubości 3 cm i pokroić ukośnie na niewielkie romby. Do osolonego wrzątku wrzucać kopytka, zamieszać i gotować 2,5 minuty od czasu, gdy wypłyną. Wyjmować łyżką cedzakową.Sos beszamelowy: w rondelku stopić 2 łyżki masła, dodać 2 łyżki mąki i wymieszać, chwile podsmażyć. Mieszając, powoli wlewać mleko i gotować kilka minut, aż zgęstnieje. Doprawić do smaku gałka oraz solą.Kopytka polać przygotowanym sosem i oprószyć grubo zmielonym pieprzem.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy mączne weg.Potrawy z seremSosy i pastyDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: