ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 45 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 1Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czegoziemniaki 800 gramówmasło 1 łyżek stołowychmąka 1 łyżek stołowychmleko 1 szklanekser żółty 150 gramówbułka tarta 1 łyżek stołowychgałka muszkatołowa według uznaniapieprz według uznaniasól według uznaniaWykonanie:Wyszorowane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, obrać i pokroić w plasterki. Masło stopić, wsypać mąkę i zasmażyć na biało. Zasmażkę rozprowadzić zimnym mlekiem, mieszając, podgrzewać, aż sos zgęstnieje. Doprawić solą, pieprzem oraz gałką.Plasterki ziemniaków ułożyć w natłuszczonym żaroodpornym naczyniu. Zalać sosem, posypać startym serem oraz bułka tartą i wstawić do nagrzanego piekarnika. Gdy na powierzchni utworzy się rumiana skorupka, wyjąć z piekarnika i podawać w tym samym naczyniu z dodatkiem surówek.Uwagi:Ziemniaki można też zapiekać z plasterkami wędliny, jajkami na twardo lub szparagami z zalewy.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Jarzyny i Pasztety weg.Kuchnia PolskaPotrawy z seremSosy i pastyZapiekanki i PizzeDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: