ßßß
Składniki:ok 200 g makaronu ugotowanego al dente2 łyżki masła2 duże łyżki mąkiok pół litra mlekasólpieprzgałka muszkatołowa (ok łyżeczka)ok 150 g startego żółtego seraWykonanie:Ugotowany makaron przełóż do naczynia żaroodpornego. Zrób sos beszamelowy. Do rondelka przełóż dwie łyżki masła i poczekaj aż się roztopią. Dodaj stopniowo mąkę i mieszaj do momentu kiedy dobrze połączy się z masłem. Wlewaj mleko partiami i używając trzepaczki mieszaj dokładnie żeby nie powstały kluchy. Mieszaj aż zgęstnieje. Dopraw solą, pieprzem i gałką. Warto na tym etapie spróbować czy sos jest dobrze doprawiony. Sosem zalej makaron i posyp startym serem. Zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do temp. 170 stopni przez 20 minut.Smacznego!