ßßß
Składniki:makaron duże muszle1 duża cukinia100 sera z niebieską pleśniążółty serbeszamel:2 łyżki masła2 łyżki mąkiok. 250 ml mlekasólpieprzgałka muszkatołowaWykonanie:Ciężko mi podać ilość muszli. Ja wyłożyłam suchym makaronem formę do zapiekania żeby mniej więcej sprawdzić ile się w niej zmieści. Wrzuć makaron do wrzątku i gotuj ok 8 minut. W tym czasie cukinię pokrój w kawałki (małe). Podsmaż na odrobinie oleju a gdy będzie już miękka wkrusz ser. Wymieszaj i poczekaj aż się rozpuści. Cukinią faszeruj muszle. Zrób beszamel. W rondlu rozpuść masło dodaj mąkę i wymieszaj. Partiami wlewaj mleko aby nie powstały grudki. Przypraw solą, pieprzem i gałką. Sosem zalej muszle. Posyp serem. Zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok 30-35 minut.Smacznego!