ßßß Cookit - przepis na Muszle zapiekane z cukinią i serem z niebieską pleśnią

Muszle zapiekane z cukinią i serem z niebieską pleśnią

nazwa

Wykonanie

Znowu zapowiada się że będę miała spore ilości cukinii. Cieszy mnie to bo ją lubię. A po tym jak upiekłam ciasto z cukinią (tutaj ) uważam, że jest naprawdę uniwersalna. Dzisiaj miało powstać spaghetti z cukinią ale w efekcie wydumałam coś zupełnie innego. Cukinia, ser pleśniowy i muszle. Wszystko przykryte beszamelem i serem. Nam przypadło do gustu bardzo. Jeśli chcecie możecie spokojnie dodać mięso mielone lub piersi z kurczaka. Spaghetti jeszcze musi poczekać:)
Składniki:
makaron duże muszle
1 duża cukinia
100 sera z niebieską pleśnią
żółty ser
beszamel:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
ok. 250 ml mleka
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
Wykonanie:
Ciężko mi podać ilość muszli. Ja wyłożyłam suchym makaronem formę do zapiekania żeby mniej więcej sprawdzić ile się w niej zmieści. Wrzuć makaron do wrzątku i gotuj ok 8 minut. W tym czasie cukinię pokrój w kawałki (małe). Podsmaż na odrobinie oleju a gdy będzie już miękka wkrusz ser. Wymieszaj i poczekaj aż się rozpuści. Cukinią faszeruj muszle. Zrób beszamel. W rondlu rozpuść masło dodaj mąkę i wymieszaj. Partiami wlewaj mleko aby nie powstały grudki. Przypraw solą, pieprzem i gałką. Sosem zalej muszle. Posyp serem. Zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok 30-35 minut.
Smacznego!
Źródło:http://kropla-oliwy.blogspot.com/2014/07/muszle-zapiekane-z-cukinia-i-serem-z.html