Wykonanie
Znowu zapowiada się że
będę miała spore ilości
cukinii. Cieszy mnie to bo ją lubię. A po tym jak upiekłam ciasto z
cukinią (tutaj ) uważam, że jest naprawdę uniwersalna. Dzisiaj miało powstać spaghetti z
cukinią ale w efekcie wydumałam coś zupełnie innego.
Cukinia,
ser pleśniowy i muszle. Wszystko przykryte beszamelem i
serem. Nam przypadło do gustu bardzo. Jeśli chcecie możecie spokojnie dodać
mięso mielone lub
piersi z kurczaka. Spaghetti jeszcze musi poczekać:)
Składniki:
makaron duże muszle1 duża
cukinia100
sera z niebieską pleśniążółty serbeszamel:2 łyżki
masła2 łyżki
mąkiok. 250 ml
mlekasólpieprzgałka muszkatołowaWykonanie:Ciężko mi podać ilość muszli. Ja wyłożyłam suchym
makaronem formę do zapiekania żeby mniej więcej sprawdzić ile się w niej zmieści. Wrzuć
makaron do wrzątku i gotuj ok 8 minut. W tym czasie
cukinię pokrój w kawałki (małe). Podsmaż na odrobinie
oleju a gdy będzie już miękka wkrusz
ser. Wymieszaj i poczekaj aż się rozpuści.
Cukinią faszeruj muszle. Zrób beszamel. W rondlu rozpuść
masło dodaj
mąkę i wymieszaj. Partiami wlewaj
mleko aby nie powstały grudki. Przypraw
solą,
pieprzem i gałką. Sosem zalej muszle. Posyp
serem. Zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok 30-35 minut.Smacznego!