Wykonanie
Zawsze kiedy zaczyna robić się chłodniej, mam ochotę na jakieś zapiekanki. Zwykle ich nie przygotowuję, ale w okresie jesiennym, bardzo mi pasują. Dzisiaj miało powstać spaghetti z
cukinią, ale w efekcie wymyśliłam coś zupełnie innego.
Cukinia,
sos beszamelowo-
paprykowy i
makaron lasagne. Nam przypadło do gustu bardzo. Jeśli chcecie możecie spokojnie dodać
mięso mielone lub
piersi z kurczaka. Spaghetti jeszcze musi poczekać:)
Składniki:
makaron lasagne-ilość zależna od formy1 duża
cukinia- pokrojona w plastry- swoją pokroiłam w cienkie plastry- obieraczką do warzyw
fetażółty serbeszamel:łyżka
masłałyżka
mąkiok 0,5- 1 szklanka
mlekasólpieprzpasta paprykowa- ok 2 łyżki lub 1
papryka czerwona pokrojona w kawałkiWykonanie:Przygotuj sos. W garnku rozpuść
masło, dodaj do niego
mąkę i wymieszaj. Dolej
mleko tak aby powstał sos. Poczekaj aż zgęstnieje. W razie potrzeby dolej więcej
mleka. Sos powinien być gładki. Przypraw do
solą (ostrożnie-
feta jest słona) i
pieprzem. Dodaj pastę
paprykową lub
paprykę,
fetę i wymieszaj. Na dno formy wylej chochlę sosu i ułóż płaty
makaronu, następnie ułóż plastry
cukinii, polej kolejną porcją sosu i znowu ułóż
cukinię. Ułóż płaty
makaronu, zalej sosem i ułóż
ser. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 30-35 minut.Smacznego!