Wykonanie
Od ponad tygodnia siedzimy w domu z moim synem. A właściwie to On
siedzi, bo ma zapalenie oskrzeli. ale wykorzystujemy czas bardzo kreatywnie. Co za tym idzie, na gotowanie zostaje nam mało czasu. Dziś super smaczne danie. Lasagne z
tuńczykiem i grillowaną
cukinią. Jeśli nie macie czasu na grillowanie możecie sobie darować, choć uważam, że warto to zrobić, bo wszystko dzieje się samo. Do tego
sery i gotowe. Życzymy smacznego i wracamy do zabawy:)
Składniki:płaty
makaronu lasagne2 puszki
tuńczyka w oleju (w kawałkach)2
cebule2
cukiniekulka
mozzarelli150 g
sera fetaulubiony
żółty serświeżo zmielony
pieprzsólłyżka
masłałyżka
mąkipól szklanki
mlekaWykonanie:
Tuńczyka odsącz i przełóż do miski. Dodaj pokrojoną
fetę, przypraw
pieprzem i delikatnie wymieszaj.
Cukinię i
cebulę obierz i pokrój w plastry (
cebulę w dość grube plastry). Polej warzywa
oliwą i zgrilluj. Odłóż do miski i przemieszaj je. Przygotuj beszamel. W rondlu rozpuść
masło i dodaj
mąkę, wlej
mleko i wymieszaj żeby nie powstały grudki. W razie potrzeby dolej więcej
mleka. Przypraw
solą i
pieprzem. Na dno naczynie żaroodpornego wylej chochlę sosu, ułóż
makaron,
tuńczyka i kawałki
cukinii. Układaj warstwami do wyczerpania składników. Zalej resztą beszamelu.
Mozzarellę porwij w palcach do naczynia. Posyp
żółtym serem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz przez 30-35 minut.Smacznego!