Wykonanie
Sos beszamelowy odkrył Louisa de Béchameil. Wg legendy pracował nad jego smakiem kilkanaście lat. Cóż za determinacja. Teraz wystarczy kilkanaście minut, aby zrobić go samemu w domu.Ja osobiście uwielbiam
sos beszamelowy. M niestety go nie lubi, dlatego pozwalam sobie na ten przysmak tylko wtedy, gdy M
siedzi na budowie i zajada się cateringowymi kotletami.
Sos jest świetny do zapiekania warzyw,
makaronów a także do lasagne. Dobrze komponuje się również z gotowanymi warzywami np.
brokułami.Jest to prosty i szybki w przygotowaniu sos. Dodatkowo w smaku jest przepyszny. Wszystko brzmi świetnie, jednak sos ma dwie poważne wady. Jest niestety ciężkostrawny i kaloryczny. 3:2 dla
sosu beszamelowego - można jeść :)
Czas przygotowania : 10-15minSkładniki :- 2 łyżki
masła- 2 łyżki
mąki- 2 szklanki
mleka-
sól,
pieprz-
gałka muszkatołowa1. Roztop
masło na małym ogniu.2. Dodaj
mąkę i mieszaj, aż składniki się połączą.3. Gdy masa będzie jednolita, powoli dodawaj
mleko.4. Cały czas podgrzewaj sos na małym ogniu i mieszaj (pod wpływem temperatury sos będzie gęstniał).5. Gdy sos zgęstnieje dodaj
sól,
pieprz i
gałkę muszkatołową do smaku.6. Doprowadź do wrzenia i odstaw (sos jeszcze zgęstnieje).Uwaga! Sos bardzo łatwo przypalić, dlatego należy go często mieszać.