Wykonanie
O to kto wymyślił beszamel dzielnie spierają się Francuzi i Włosi. Gdzie leży prawda? Zapewne po środkuJa nie zamierzam rozstrzygać tego sporu, za to zamierzam przekazać wam przepis jaki przekazała mi Nicoletta. Już kilka
razy o niej wspominałam na blogu. Przepis na beszamel od Nicoletty jest prosty i bezbłędny. Zawsze wychodzi i super smakuje.
BeszamelPrint RecipeDanie DodatkiKuchnia Francuska, WłoskaPorcje Czas przygotowania5 porcji 5 minutCzas gotowania20 minutPorcje Czas przygotowania5 porcji 5 minutCzas gotowania20 minut
BeszamelPrint RecipeDanie DodatkiKuchnia Francuska, WłoskaPorcje Czas przygotowania5 porcji 5 minutCzas gotowania20 minutPorcje Czas przygotowania5 porcji 5 minutCzas gotowania20 minutSkładniki100 g
masła100 g
mąki(około 4 łyżek)1 l
mleka2 łyżeczki
soli(do smaku)1 łyżeczka
gałki muszkatołowej(do smaku)1 łyżeczka mielonego
pieprzu(do smaku)Porcje: porcjiSposób przygotowaniaDo garnka wrzucić
masło,
mąkę i
przyprawy. Mieszać do całkowitego rozpuszczenia
masła.Ciągle mieszając (w jedną stronę) dodawać partiami
mleko.Należy uważać aby nie przypalić beszamelu. Ciągle mieszając poczekać aż sos się zagotuje. W razie konieczności przyprawić do smaku.Share this Recipe