ßßß Cookit - przepis na Pierogi ruskie

Pierogi ruskie

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 80 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
ziemniaki 400 gramów
ser mielony 100 gramów
cebula 1 sztuk
masło 2 łyżek stołowych
pieprz według uznania
sól według uznania
mąka 400 gramów
jajka 1 sztuk
Wykonanie:
Farsz: oczyszczoną, posiekaną cebulę zrumienić na maśle i wymieszać z ugotowanymi, zmielonymi ziemniakami oraz twarogiem mielonym. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Ciasto: do przesianej maki dodać szczyptę soli, wbić jajko, stopniowo wlac niepełna szklanke letniej wody, cały czas mieszając skladniki. Zagniesc ciasto i odstawic na 30 minut.
Rozwałkować ciasto na grubość ok. 3 mm. Wyciąć krążki szklanką o średnicy 4-5 cm. Porcje farszu ułożyć na środku krążków. Nad farszem skladac krażki ciasta mocno zaciskając brzegi. Do osolonego wrzątku wkladać porcjami pirogi. Zamieszać i gotować pod przykryciem, aż wypłyną. Gotować jeszcze 2 minuty. Wyjmować łyżką cedzakową.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Rosyjska
Potrawy mączne weg.
Potrawy z serem
Komentarze:
Autor: wasylek piaski
Data: 2011-10-16
co jak co ale pieroszki ruskie dają niesamąwitą rozkosz w podniebienie
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/11456/Pierogi-ruskie