ßßß Cookit - przepis na Pierogi z nadzieniem ziemniaczanym

Pierogi z nadzieniem ziemniaczanym

nazwa

Wykonanie

Pierogi uwielbiam, owczy ser uważam za jeden z najgenialniejszych wynalazków ludzkości, więc takie połączenie nie mogło się nie przyjąć. Niestety moja sprawność (i cierpliwość ;)), w wytwarzaniu tego cuda, jest odwrotnie proporcjonalna, do przyjemności z jedzenia. ;) Ale, gdyby ktoś lepił je za mnie, mogłabym jeść codziennie... :)
Pierogi to druga propozycja w ramach Festiwalu kuchni żydowskiej, idealnie wpisują się też w Sezon ziemniaczany .
500 g mąki
jajko
60 g masła
500 g ugotowanych i ugniecionych ziemniaków
150 g sera owczego
2 duże cebule
2 łyżki masła
sól, pieprz
Przygotować farsz: cebule drobno posiekać, przyrumienić na maśle. Ziemniaki dokładnie wymieszać z połową cebuli, serem, solą i pieprzem.
Zmieszać wszystkie składniki na ciasto, dodając tyle wody, aby dało się zagnieść. Gotowe rozwałkować, wyciąć kółka. Na każde położyć łyżeczkę masy ziemniaczanej i zlepić półkola, dobrze docisnąć brzegi ciasta.
Gotować ok. 15 minut we wrzącej, osolonej wodzie. Podawać z pozostałą cebulką (jedliśmy też z masłem, gruboziarnistą solą i świeżym tymiankiem - polecam).
Smacznego!
Źródło:http://czympachnieuzakow.blox.pl/2009/10/Pierogi-z-nadzieniem-ziemniaczanym.html