Wykonanie
Gotowanie rosołu to doskonały pretekst do zrobienia takich pasztecików.
Mięso i warzywa, które się w nim ugotują mają fantastyczny, wyrazisty smak. Wystarczy odrobina
majeranku,
czosnku i
gałki muszkatołowej żeby wyczarować pyszny farsz do pasztecików. Podane w towarzystwie czerwonego barszczu lub
bulionu to klasyka, która zawsze i wszystkim smakuje wybornie.

Ilość porcji – 20-24Czas wykonania – 60 min.Stopień trudności – łatwySkładniki: na ciasto:350 g
mąki,4 łyżki
śmietany 18%,1
jajko,200 g
masła,½ łyżeczki
proszku do pieczenia,szczypta
soli. na farsz:około 400 g
mięsa z rosołu ( ja miałam drobiowe i wołowe),warzywa z rosołu (2 spore
marchewki, 1
pietruszka, kawałek
selera, kawałek
pora),1 mała
cebula, drobno posiekana i przesmażona na
oleju,1 duży ząbek
czosnku,2 łyżeczki
majeranku,¼ łyżeczki
gałki muszkatołowej,
pieprz i ewentualnie
sól do smaku.dodatkowo:1
jajko do posmarowania pasztecików przed pieczeniemSposób wykonania: z
mąki i pozostałych składników zagniatamy ciasto, dzielimy na dwie części i odstawiamy do lodówki,
mięso z warzywami i
czosnkiem mielimy ( najlepiej dwukrotnie ),do zmielonej masy dodajemy przesmażoną
cebulkę,
majeranek,
pieprz,
sól i
gałkę muszkatołową, całość dokładnie mieszamy,wyjmujemy ciasto z lodówki, każdą część wałkujemy podsypując
mąką (ja lubię kiedy w pasztecikach jest dużo farszu a mało ciasta dlatego rozwałkowałam je bardzo cienko, wszystko zależy od Waszych upodobań),wzdłuż dłuższego
boku ciasta układamy pas farszu (około 4 cm szr. i 2 cm grubości), zawijamy tak, aby zamknąć farsz w cieście,wałek, który powstanie odcinamy od reszty ciasta i kroimy z ukosa na kawałki około 4-5 cm.,czynność z punktu 5 i 6 powtarzamy aż do całkowitego wykorzystania ciasta,paszteciki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy rozkłóconym
jajkiem,całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190ºC na 25-30 min..Inne propozycje:
Szpinak,
suszone pomidory i
feta w cieście francuskim