ßßß Cookit - przepis na Paszteciki mięsno warzywne

Paszteciki mięsno warzywne

nazwa

Wykonanie

Gotowanie rosołu to doskonały pretekst do zrobienia takich pasztecików. Mięso i warzywa, które się w nim ugotują mają fantastyczny, wyrazisty smak. Wystarczy odrobina majeranku, czosnku i gałki muszkatołowej żeby wyczarować pyszny farsz do pasztecików. Podane w towarzystwie czerwonego barszczu lub bulionu to klasyka, która zawsze i wszystkim smakuje wybornie.
Ilość porcji – 20-24
Czas wykonania – 60 min.
Stopień trudności – łatwy
Składniki: na ciasto:
350 g mąki,
4 łyżki śmietany 18%,
1 jajko,
200 g masła,
½ łyżeczki proszku do pieczenia,
szczypta soli. na farsz:
około 400 g mięsa z rosołu ( ja miałam drobiowe i wołowe),
warzywa z rosołu (2 spore marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, kawałek pora),
1 mała cebula, drobno posiekana i przesmażona na oleju,
1 duży ząbek czosnku,
2 łyżeczki majeranku,
¼ łyżeczki gałki muszkatołowej,
pieprz i ewentualnie sól do smaku.
dodatkowo:
1 jajko do posmarowania pasztecików przed pieczeniem
Sposób wykonania: z mąki i pozostałych składników zagniatamy ciasto, dzielimy na dwie części i odstawiamy do lodówki,
mięso z warzywami i czosnkiem mielimy ( najlepiej dwukrotnie ),
do zmielonej masy dodajemy przesmażoną cebulkę, majeranek, pieprz, sól i gałkę muszkatołową, całość dokładnie mieszamy,
wyjmujemy ciasto z lodówki, każdą część wałkujemy podsypując mąką (ja lubię kiedy w pasztecikach jest dużo farszu a mało ciasta dlatego rozwałkowałam je bardzo cienko, wszystko zależy od Waszych upodobań),
wzdłuż dłuższego boku ciasta układamy pas farszu (około 4 cm szr. i 2 cm grubości), zawijamy tak, aby zamknąć farsz w cieście,
wałek, który powstanie odcinamy od reszty ciasta i kroimy z ukosa na kawałki około 4-5 cm.,
czynność z punktu 5 i 6 powtarzamy aż do całkowitego wykorzystania ciasta,
paszteciki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy rozkłóconym jajkiem,
całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190ºC na 25-30 min..
Inne propozycje:
Szpinak, suszone pomidory i feta w cieście francuskim
Źródło:http://restauracjadomowa.blox.pl/2013/10/Paszteciki-miesno-warzywne.html