Wykonanie


ciasto2 szkl
mąki2
zółtka160 g
masłaszczypta
soliłyżeczka
suszonych pomidorówszczypta
bazylii1 ząbek
czosnkuszczypta
oreganoszczypta
proszku do pieczeniapęczek białych
szparagówbekon w plastrach na
serową piankę200 g
serka sałatkowego typu
feta
150 g
śmietany 18%pieprzpomidor suszony pokrojony w kosteczkę2
białka1 całe
jajkoSzparagi obrać ze skórki, wierzchołki pozostawić nie obierane, zawinąć w plastry
bekonu.Przygotować ciasto;
mąkę,
żółtka i
masło razem z
przyprawami i proszkiem rozetrzeć w palcach. Przygotować ciasto bardzo kruche, prawie jak kruszonka. W brytfance o rozm ok 21x30 rozłożyć papier. Wysypać przygotowane ciasto i równomiernie przygnieść do dna, nakłuć widelcem i podpiec w temp 180 st przez 15 min.W tym czasie
serek przełożyć do naczynia, dodać
śmietanę,
białka i
jajko, dokładnie rozbić przy pomocy blendera, dodać posiekane
pomidory, wymieszać. Na podpieczone ciasto ułożyć
szparagi owinięte w
bekon, następnie oblać ubitym na piankę
serkiem z
jajkami i
śmietaną.Zapiekać ok 25-30 min w temp 180 st z termoobiegiem.


