ßßß

ciasto2 szkl mąki2 zółtka160 g masłaszczypta soliłyżeczka suszonych pomidorówszczypta bazylii1 ząbek czosnkuszczypta oreganoszczypta proszku do pieczeniapęczek białych szparagówbekon w plastrach na serową piankę200 g serka sałatkowego typu feta
150 g śmietany 18%pieprzpomidor suszony pokrojony w kosteczkę2 białka1 całe jajkoSzparagi obrać ze skórki, wierzchołki pozostawić nie obierane, zawinąć w plastry bekonu.Przygotować ciasto;
mąkę, żółtka i masło razem z przyprawami i proszkiem rozetrzeć w palcach. Przygotować ciasto bardzo kruche, prawie jak kruszonka. W brytfance o rozm ok 21x30 rozłożyć papier. Wysypać przygotowane ciasto i równomiernie przygnieść do dna, nakłuć widelcem i podpiec w temp 180 st przez 15 min.W tym czasie serek przełożyć do naczynia, dodać śmietanę, białka i jajko, dokładnie rozbić przy pomocy blendera, dodać posiekane pomidory, wymieszać. Na podpieczone ciasto ułożyć szparagi owinięte w bekon, następnie oblać ubitym na piankę serkiem z jajkami i śmietaną.Zapiekać ok 25-30 min w temp 180 st z termoobiegiem.

