ßßß Cookit - przepis na Wytrawna tarta serowa we włoskim stylu

Wytrawna tarta serowa we włoskim stylu

nazwa

Wykonanie

Na dobry początek dorzucam jeszcze jeden przepis na tartę, ale tym razem dla równowagi będzie to tarta wytrawna. A jest ona dla mnie szczególna, bowiem łączy w sobie wszystko co kocham- zamknięty w pistacjowym pesto smak kuchni włoskiej, delikatność i puszystość masy serowej oraz słoność sera feta.
Składniki:
Na ciasto:
· 250 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej
· 2 żółtka
· 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
· 100 g masła
· 1/2 łyżeczki soli
· 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto- mąkę wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia łączymy z żółtkami i śmietaną, dodajemy schłodzone masło i szybko wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na godzinę do lodówki. Przekładamy do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką formy na tartę. Nakłuwamy spód widelcem. Pieczemy ok. 20 minut, termoobieg 180 stopni.
Na farsz:
Na spód- pesto:
· 6 suszonych pomidorów
· 200 g obranych pistacji
· pęczek pietruszki
· pęczek bazylii
· oliwa
· sól
· ząbek czosnku
Całość miksujemy- masa powinna mieć dość zwartą konsystencję, co regulujemy umiejętnie dodając pistacje i oliwę.
Masa serowa:
· ser feta - 1 opakowanie- dodać w postaci kostek do gotowej masy serowej
· ser twarogowy mielony - 500 g
· łyżka gęstej śmietany 18%
· 2 jaja- białka ubić
· 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
· gałka muszkatołowa
· sól i pieprz do smaku
Ser twarogowy łączymy ze śmietaną. Dodajmy żółtka, mąkę ziemniaczaną, gałkę muszkatołową do smaku, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy. Dodajemy ubite białka i całość delikatnie łączymy.
Na podpieczony spód wykładamy grubą warstwę pistacjowego pesto. Na pesto wykładamy masę serową. Fetę kroimy w kostkę. Kostki układamy koncentrycznie na masie serowej. Zapiekamy ok. 30-35 minut. Podajemy z listkami świeżej bazylii i posiekanymi orzeszkami pistacjowymi.
Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2013/06/tart-ciag-dalszy.html