ßßß
Składniki:Na ciasto:· 250 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej· 2 żółtka· 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%· 100 g masła· 1/2 łyżeczki soli· 1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaZ podanych składników zagniatamy kruche ciasto- mąkę wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia łączymy z żółtkami i śmietaną, dodajemy schłodzone masło i szybko wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na godzinę do lodówki. Przekładamy do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką formy na tartę. Nakłuwamy spód widelcem. Pieczemy ok. 20 minut, termoobieg 180 stopni.
Na farsz:Na spód- pesto:· 6 suszonych pomidorów· 200 g obranych pistacji· pęczek pietruszki· pęczek bazylii· oliwa· sól· ząbek czosnkuCałość miksujemy- masa powinna mieć dość zwartą konsystencję, co regulujemy umiejętnie dodając pistacje i oliwę.
Masa serowa:· ser feta - 1 opakowanie- dodać w postaci kostek do gotowej masy serowej· ser twarogowy mielony - 500 g· łyżka gęstej śmietany 18%· 2 jaja- białka ubić· 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej· gałka muszkatołowa· sól i pieprz do smakuSer twarogowy łączymy ze śmietaną. Dodajmy żółtka, mąkę ziemniaczaną, gałkę muszkatołową do smaku, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy. Dodajemy ubite białka i całość delikatnie łączymy.Na podpieczony spód wykładamy grubą warstwę pistacjowego pesto. Na pesto wykładamy masę serową. Fetę kroimy w kostkę. Kostki układamy koncentrycznie na masie serowej. Zapiekamy ok. 30-35 minut. Podajemy z listkami świeżej bazylii i posiekanymi orzeszkami pistacjowymi.Smacznego!