Wykonanie
Na dobry początek dorzucam jeszcze jeden przepis na tartę, ale tym razem dla równowagi będzie to
tarta wytrawna. A jest ona dla mnie szczególna, bowiem łączy w sobie wszystko co kocham- zamknięty w
pistacjowym pesto smak kuchni włoskiej, delikatność i puszystość masy serowej oraz słoność
sera feta.

Składniki:Na ciasto:· 250 g
mąki pełnoziarnistej orkiszowej· 2
żółtka· 1 łyżka kwaśnej
śmietany 18%· 100 g
masła· 1/2 łyżeczki
soli· 1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaZ podanych składników zagniatamy kruche ciasto-
mąkę wymieszaną z
solą i
proszkiem do pieczenia łączymy z
żółtkami i
śmietaną, dodajemy schłodzone
masło i szybko wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na godzinę do lodówki. Przekładamy do wysmarowanej
masłem i oprószonej
mąką formy na tartę. Nakłuwamy spód widelcem. Pieczemy ok. 20 minut, termoobieg 180 stopni.

Na farsz:Na spód- pesto:· 6
suszonych pomidorów· 200 g obranych
pistacji· pęczek
pietruszki· pęczek
bazylii·
oliwa·
sól· ząbek
czosnkuCałość miksujemy- masa powinna
mieć dość zwartą konsystencję, co regulujemy umiejętnie dodając
pistacje i
oliwę.

Masa serowa:·
ser feta - 1 opakowanie- dodać w postaci kostek do gotowej masy serowej·
ser twarogowy mielony - 500 g· łyżka gęstej
śmietany 18%· 2
jaja-
białka ubić· 1,5 łyżki
mąki ziemniaczanej·
gałka muszkatołowa·
sól i
pieprz do smaku
Ser twarogowy łączymy ze
śmietaną. Dodajmy
żółtka,
mąkę ziemniaczaną,
gałkę muszkatołową do smaku,
sól i
pieprz. Dokładnie mieszamy. Dodajemy ubite
białka i całość delikatnie łączymy.Na podpieczony spód wykładamy grubą warstwę
pistacjowego pesto. Na pesto wykładamy masę
serową.
Fetę kroimy w kostkę. Kostki układamy koncentrycznie na
masie serowej. Zapiekamy ok. 30-35 minut. Podajemy z listkami świeżej
bazylii i posiekanymi orzeszkami pistacjowymi.Smacznego!