Wykonanie
« Powrót  Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 10(z pieczeniem / smażeniem): 55 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
pomidory suszone w zalewie z
oliwy 200 gramów
ser mozzarella 1 sztuk
bazylia 1 porcja
mąka 200 gramów
proszek do pieczenia 1 sztuk
sól 1 łyżek deserowych
pieprz 0,5 łyżek deserowych
oliwa 100 mililitrów
mleko 100 mililitrów
jajka 3 sztuk
masło według uznania
mąka według uznania
bazylia według uznaniaWykonanie:Piekarnik nagrzej do temp. 200 st.
Suszone pomidory odsącz na sitku, osusz papierowym ręcznikiem, a następnie grubo posiekaj.
Mozzarellę odsącz z zalewy i pokrój w kostkę.
Bazylię umyj, otrząśnij z
wody i pokrój w cienkie paski.
Mąkę,
proszek do pieczenia,
sól oraz
pieprz wsyp do dużej miski i wymieszaj. W środku zrób wgłębienie, wlej w nie
oliwę lub
olej oraz
mleko i wyrób wszystkie składniki na gładką masę.Do ciasta dodaj kolejno
jajka, a
potem dodaj do niego odsączone
pomidory,
mozzarellę oraz
bazylię.Prostokątną foremkę (dł. 25 cm) wysmaruj
masłem i oprósz
mąką. Nałóż ciasto i
spodem foremki stuknij o blat, aby usunąć z masy zbedne powietrze.
Chleb piecz w piekarniku przez ok. 40 min. Aby sprawdzić, czy jest już gotowy, nakłuj go pośrodku drewnianym patyczkiem. O dopieczeniu
chleba świadczy sucha końcówka patyczka.
Chleb lekko przestudź. jeszcze ciepły wyjmij z formy na metalową kratkę i tuż po ostygnięciu udekoruj go listkami
bazylii.Uwagi:
Suszone pomidory można zastąpić drylowanymi
oliwkami.Autor: amr5Zobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy mączne weg.Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: