ßßß Cookit - przepis na Chleb pełen pyszności

Chleb pełen pyszności

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 10
(z pieczeniem / smażeniem): 55 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
pomidory suszone w zalewie z oliwy 200 gramów
ser mozzarella 1 sztuk
bazylia 1 porcja
mąka 200 gramów
proszek do pieczenia 1 sztuk
sól 1 łyżek deserowych
pieprz 0,5 łyżek deserowych
oliwa 100 mililitrów
mleko 100 mililitrów
jajka 3 sztuk
masło według uznania
mąka według uznania
bazylia według uznania
Wykonanie:
Piekarnik nagrzej do temp. 200 st. Suszone pomidory odsącz na sitku, osusz papierowym ręcznikiem, a następnie grubo posiekaj.
Mozzarellę odsącz z zalewy i pokrój w kostkę. Bazylię umyj, otrząśnij z wody i pokrój w cienkie paski.
Mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz pieprz wsyp do dużej miski i wymieszaj. W środku zrób wgłębienie, wlej w nie oliwę lub olej oraz mleko i wyrób wszystkie składniki na gładką masę.
Do ciasta dodaj kolejno jajka, a potem dodaj do niego odsączone pomidory, mozzarellę oraz bazylię.
Prostokątną foremkę (dł. 25 cm) wysmaruj masłem i oprósz mąką. Nałóż ciasto i spodem foremki stuknij o blat, aby usunąć z masy zbedne powietrze.
Chleb piecz w piekarniku przez ok. 40 min. Aby sprawdzić, czy jest już gotowy, nakłuj go pośrodku drewnianym patyczkiem. O dopieczeniu chleba świadczy sucha końcówka patyczka.
Chleb lekko przestudź. jeszcze ciepły wyjmij z formy na metalową kratkę i tuż po ostygnięciu udekoruj go listkami bazylii.
Uwagi:
Suszone pomidory można zastąpić drylowanymi oliwkami.
Autor: amr5
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy mączne weg.
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/8458/Chleb-pelen-pysznosci