ßßß Cookit - przepis na Wytrawny keks z warzywami, wersja włoska

Wytrawny keks z warzywami, wersja włoska

nazwa

Wykonanie

W zasadzie keks do niedawna kojarzył mi się z dwoma rzeczami: bakaliami i obozami harcerskimi. Przez wiele lat, jako silnie zaangażowana harcerka, jeździłam na takie obozy. Nie powiem, dobrze tam dzieci jadły, w sensie regularnie, cztery posiłki dziennie... Jednak pewnym problemem były podwieczorki. Bo na podwieczorek przeważnie był keks. A co drugi dzień drożdżówka z kruszonką. Nie wybrzydzałam, bo raczej należałam do dzieci, które zjedzą wszystko, łącznie z obiadem koleżanki. Jednak keks codziennie przez dwa tygodnie, a czasem i dłużej, bo zdarzało się, że jeździłam na dwa, trzy obozy w ciągu jednych wakacji, sprawił, że przez kilka następnych lat podchodziłam do tego ciasta z pewną rezerwą. Podobnie, jak do naszpikowanych nim bakalii. Z keksowej niechęci wybawiła mnie niedawna rozmowa z koleżanką. Dzięki niej na nowo zaprzyjaźniłam się z tym ciastem dzięki zrobieniu trochę innego keksu, bo z warzywami, wytrawnego. Ogłosiłam go wersją włoską, bo przygotowując go użyłam m.in. oliwek, suszonych pomidorów i bazylii. Następnym razem zrobię keks wytrawny z warzywami bardziej charakterystycznymi dla kuchni polskiej.
- 250 g. mąki
- 4 jajka
- 150 ml. mleka
- pół szklanki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół papryki czerwonej
- pół papryki żółtej
- pół papryki zielonej
- garść czarnych oliwek
- garść zielonych oliwek
- kilkanaście plasterków suszonych pomidorów
- ząbek czosnku
- świeża bazylia
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki pieprzu
Keks wytrawny - przygotowanie:
Jajka wbijamy do miski i ubijamy mikserem z oliwą. Dodajemy mąkę, proszek, mleko, sól i pieprz i wszystko razem miksujemy kilka minut.
Dodajemy pokrojone z grubsza suszone pomidory, pokrojone w kostkę papryki, w plasterki - oliwki, zmiażdżony czosnek oraz porwaną niedbale bazylię. Mieszamy wszystko dokładnie łyżką.
Masę przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy z termoobiegiem ok. 45-50 minut, do suchego patyczka.
Keks wyjmujemy z piekarnika i przez ok 10 minut studzimy go w foremce, później wyjmujemy i studzimy go na kratce. Nie kroimy od razu po wyjęciu, tak, jak ja to zrobiłam, bo będzie się rozpadał.
Smacznego!
Źródło:http://zielonykoperek.blogspot.com/2012/08/wytrawny-keks-z-warzywami-wersja-woska.html