Wykonanie
Mam sporą kolekcję pięknych książek kucharskich, które z lubością kupuję, przeglądam, czytam. W praktyce jednak najczęściej sięgam po proste i sprawdzone ekspresowe przepisy. Czasem w takim niepozornym zeszyciku z błyskawicznymi daniami trafia się prawdziwa perełka. Tak, jak w przypadku tych naleśników – wspaniała wariacja na temat sałatki caprese. Doskonałe na lekki lancz.
Składniki (4 porcje)250ml
mleka150g
mąki2
jajka6
suszonych pomidorów w
oliwie50g czarnych
oliwek300g
mozzarelliPęczek
bazyliiSól,
pieprzPrzygotowanieWymieszaj w misce
jajka i
mąkę. Cały czas mieszając, powoli dodawaj
mleko i 70ml
wody.Zmiksuj ciasto, aby uzyskać gładką masę o konsystencji gęstej
śmietany.Pokrój w kosteczkę
suszone pomidory i dodaj do ciasta wraz z łyżką
oliwy z zalewy i dużą szczyptą
soli. Wymieszaj.Rozgrzej mocno dużą patelnię i smaż naleśniki około minuty z każdej strony.
Mozzarellę pokrój na niewielkie kawałki, posiekaj
oliwki, porwij listki
bazylii.Na naleśnikach układaj
mozzarellę, posyp
oliwkami i
bazylią i składaj w trójkąty.Podgrzej naleśniki na patelni – około 2 minut, aby
ser się roztopił.Smacznego!Przepis pochodzi z książki Pyszne 25 A.StarmachZobacz także:Caprese na trzy sposoby
Mozzarella w karocyMeksykańska tortilla z pikantną salsą