ßßß Cookit - przepis na Naleśniki z suszonymi pomidorami i mozzarellą

Naleśniki z suszonymi pomidorami i mozzarellą

nazwa

Wykonanie

Mam sporą kolekcję pięknych książek kucharskich, które z lubością kupuję, przeglądam, czytam. W praktyce jednak najczęściej sięgam po proste i sprawdzone ekspresowe przepisy. Czasem w takim niepozornym zeszyciku z błyskawicznymi daniami trafia się prawdziwa perełka. Tak, jak w przypadku tych naleśników – wspaniała wariacja na temat sałatki caprese. Doskonałe na lekki lancz.
Składniki (4 porcje)
250ml mleka
150g mąki
2 jajka
6 suszonych pomidorów w oliwie
50g czarnych oliwek
300g mozzarelli
Pęczek bazylii
Sól, pieprz
Przygotowanie
Wymieszaj w misce jajka i mąkę. Cały czas mieszając, powoli dodawaj mleko i 70ml wody.
Zmiksuj ciasto, aby uzyskać gładką masę o konsystencji gęstej śmietany.
Pokrój w kosteczkę suszone pomidory i dodaj do ciasta wraz z łyżką oliwy z zalewy i dużą szczyptą soli. Wymieszaj.
Rozgrzej mocno dużą patelnię i smaż naleśniki około minuty z każdej strony.
Mozzarellę pokrój na niewielkie kawałki, posiekaj oliwki, porwij listki bazylii.
Na naleśnikach układaj mozzarellę, posyp oliwkami i bazylią i składaj w trójkąty.
Podgrzej naleśniki na patelni – około 2 minut, aby ser się roztopił.
Smacznego!
Przepis pochodzi z książki Pyszne 25 A.Starmach
Zobacz także:
Caprese na trzy sposoby
Mozzarella w karocy
Meksykańska tortilla z pikantną salsą
Źródło:http://mammadeli.com/2014/06/10/nalesniki-z-suszonymi-pomidorami-i-mozzarella