Wykonanie
Wytrawne muffiny?
Czemu nie... Zazwyczaj jadamy je na słodko, ale możemy je przygotować również jako wytrawną przekąskę. Możemy do nich dodać swoje ulubione składniki. U mnie jako dodatki:
suszone pomidory,
oliwki i
ser typu
feta. Takie muffiny sprawdzą się idealnie jako drugie śniadanie do szkoły lub do pracy, a także jako przekąska kiedy odwiedzą cię znajomi.Składniki (na 12 muffinów):1 szklanka
mąki pszennej1 szklanka
mąki krupczatka1 łyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
cukru1 płaska łyżeczka
soliszczypta
pieprzu3/4 szklanki
mleka1/4 szklanki
oliwy z
suszonych pomidorów2
jajkaDodatki :2 łyżeczki suszonej
bazyliiok 8 czarnych
oliwek6-7
suszonych pomidorów2 ząbki
czosnku100 g
sera typu
fetaW jednej misce łączymy składniki suche, a w drugiej mokre oraz dodatki.
Oliwki kroimy w plasterki,
suszone pomidory w paski,
czosnek przeciskamy przez praskę, a
ser feta w drobną kostkę. Masę przekładamy do miski z suchymi składnikami i mieszamy do momentu połączenia wszystkich składników. Wkładamy do formy na muffiny, papilotki uzupełniamy masą do 2/3 wysokości. Pieczemy w temperaturze 180-190 stopni przez około 20 minut.